Fondatorii unei firme din Israel, acuzaţi de intensificarea serviciilor de SPIONAJ cibernetic/ Jurnalistul Jamal Khashoggi, interceptat prin "Pegasus" înainte de a fi ucis

Fondatorii unei companii cibernetice israeliene acuzată că a oferit ajutor Arabiei Saudite în spionarea disidenţilor sunt suspectaţi de înfiinţarea unei reţele de firme care pot ataca computere şi alte dispozitive digitale, afirmă surse citate de publicaţia Business Insider.

Urmărește
3833 afișări
Imaginea articolului Fondatorii unei firme din Israel, acuzaţi de intensificarea serviciilor de SPIONAJ cibernetic/ Jurnalistul Jamal Khashoggi, interceptat prin "Pegasus" înainte de a fi ucis

Fondatorii unei firme din Israel, acuzaţi de intensificarea serviciilor de SPIONAJ cibernetic/ Jurnalistul Jamal Khashoggi, interceptat prin "Pegasus" înainte de a fi ucis

Compania israeliană de securitate cibernetică NSO Group este acuzată că a vândut tehnologii sofisticate de monitorizare digitală Arabiei Saudite şi altor ţări suspectate că utilizează astfel de instrumente pentru atacarea disidenţilor şi jurnaliştilor.

În pofida controverselor, compania este extrem de performantă, având în 2018 profituri de 125 de milioane de dolari, conform unor surse citate de Business Insider.

Fondatorii NSO Group sunt suspectaţi că au construit o reţea de cel puţin alte 12 companii de tip start-up similare, multe dintre ele acţionând în mod secret prin servicii de atacare a computerelor, routerelor şi altor sisteme digitale.

"Compania se află în centrul unui sistem discret de start-up-uri din Israel specializate în evitarea, subminarea şi contracararea funcţiilor de siguranţă digitală, oferindu-le clienţilor, în unele cazuri, acces aproape nerestricţionat la mesaje, apeluri telefonice şi conversaţii ale persoanelor vizate", comentează Becky Peterson, autoarea articolului din Business Insider.

Există cel puţin 12 astfel de companii în Israel, conform investitorilor şi angajaţilor din domeniu, iar multe dintre ele desfăşoară activităţi secrete. Principala companie de acest tip este NSO Group, specializată în securitate cibernetică de tip ofensiv. Fondatorii NSO Group susţin că tehnologiile de ultimă generaţie sunt folosite în scopul nobil de a ajuta guverne să combată terorismul şi infracţionalitatea organizată. Dar compania de tip start-up a generat critici dure la nivel internaţional pe fondul acuzaţiilor că un sistem software pe care l-a produs - "Pegasus" -, a fost utilizat de numeroase ţări, inclusiv de Arabia Saudită, Emiratele Arabe şi Mexic, pentru atacarea disidenţilor, jurnaliştilor şi altor adversari politici.

Disidentul saudit Omar Abdulaziz a acţionat în judecată în anul 2018 compania NSO Group, acuzând că Arabia Saudită a utilizat sistemul "Pegasus" pentru interceptarea comunicaţiilor lui Jamal Khashoggi înainte de uciderea editorialistului The Washington Post de către agenţi saudiţi.

Procese similare intentate în Israel şi Republica Cipru denunţă folosirea sistemului "Pesasus" de către Emiratele Arabe Unite şi Mexic în scopul atacării activiştilor pentru drepturile omului şi a jurnaliştilor.

Una dintre cele mai grave acuzaţii se referă la instalarea software-ului "Pegasus" în smartphone-uri prin serviciul WhatsApp.

Dar compania de tip start-up NSO Group este considerată un succes. A fost evaluată la cifra de un miliard de dolari şi a avut în anul 2018 profituri de 125 de milioane de dolari. Conform cotidianului israelian Haaretz, Arabia Saudită a plătit 55 de milioane de dolari în anul 2017 pentru achiziţionarea software-ului "Pegasus".

NSO Group a fost înfiinţată în Israel în anul 2010 de Niv Carmi, Omri Lavie şi Shalev Hulio. Niv Carmi s-a retras ulterior. NSO Group nu monitorizează modul în care este utilizat sistemul "Pegasus" de către clienţi şi compania nu este implicată activ în operaţiunile clienţilor. Însă o sursă a precizat că în contracte există o clauză prin care NSO Group poate verifica ce obiective au fost atacate cibernetic de clienţi. Verificarea necesită cooperarea clienţilor, dar în cazul unui refuz de cooperare, NSO Group poate dezactiva de la distanţă tehnologiile de atac cibernetic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici