Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, află dacă va putea fi extrădat

Lupta fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, pentru a evita să fie acuzat de spionaj în Statele Unite s-ar putea apropia de sfârşit, după o lungă saga juridică în Marea Britanie, care a inclus şapte ani de autoexil într-o ambasadă străină şi cinci ani de închisoare, relatează AP.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, află dacă va putea fi extrădat

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, află dacă va putea fi extrădat

Marţi ar putea fi ultima audiere în instanţa din Londra a lui Assange, care încearcă să oprească extrădarea în SUA. Înalta Curte a programat două zile de dezbateri pentru a stabili dacă Assange poate cere unei curţi de apel să blocheze transferul său. Dacă instanţa nu va permite ca apelul să meargă mai departe, acesta ar putea fi trimis peste Atlantic.

Soţia sa spune că decizia este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru Assange, a cărui sănătate s-a deteriorat în timpul detenţiei.

„Viaţa lui este în pericol în fiecare zi în care rămâne în închisoare”, a declarat joi Stella Assange. „Dacă va fi extrădat, va muri”.

Julian Assange, în vârstă de 52 de ani, un expert australian în informatică, a fost pus sub acuzare în SUA pentru 18 capete de acuzare în legătură cu publicarea de către Wikileaks a sute de mii de documente clasificate în 2010. Procurorii susţin că acesta a conspirat cu analistul de informaţii al armatei americane Chelsea Manning pentru a intra într-un computer al Pentagonului şi a publica telegrame diplomatice secrete şi dosare militare privind războaiele din Irak şi Afganistan.

El se confruntă cu 17 capete de acuzare pentru spionaj şi o acuzaţie de utilizare abuzivă a computerului. Dacă va fi condamnat, avocaţii săi spun că ar putea primi o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare, deşi autorităţile americane au declarat că orice sentinţă va fi probabil mult mai mică.

Assange şi susţinătorii săi susţin că a acţionat în calitate de jurnalist pentru a expune neregulile comise de armata americană şi că este protejat de libertatea presei garantată de Primul Amendament la Constituţia SUA.

Printre fişierele publicate de WikiLeaks se numără înregistrări video ale unui atac cu elicopter Apache efectuat în 2007 de forţele americane în Bagdad, în urma căruia au murit 11 persoane, inclusiv doi jurnalişti Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici