- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (01.03.2017, 18:21)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a încheiat anul 2016 cu un randament de 6,9%
Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a obţinut un câştig de 53 de miliarde de dolari (447 de miliarde de coroane) anul trecut, după ce preţul mărfurilor a crescut, potrivit Bloomberg, dar şi în urma alegerii lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite.
Urmărește
450 afișări
Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a încheiat anul 2016 cu un randament de 6,9% (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Fondul Guvernamental de Pensii Global, în valoare de 900 de miliarde de dolari, a avut un randament de 6,9% în 2016, înregistrând o creştere de 2,7% faţă de anul anterior. Activele au crescut cu 8,7%, bondurile s-au majorat cu 4,3%, iar investiţiile imobiliare au crescut cu 0,8%.
„Toate clasele de active ale fondului au generat randamente pozitive, dar rezultatele acestea se datorează evenimentelor din a doua jumătate a anului“, a declarat directorul executiv Yngve Slyngstad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Fondul a crescut pentru al cincilea an la rând, beneficiind de creşterea acţiunilor în al patrulea trimestru din 2016, care a dus la o scădere a obligaţiunilor. Piaţa acţiunilor a crescut după alegerea lui Trump ca preşedinte al Statelor Unite, pe fondul optimismului reducerilor de taxe şi al dereglementărilor care vor spori veniturile din mediul corporativ.
Cota plasamentelor în Europa a scăzut la 36% de la 38,1%, anul precedent, în timp ce cota plasamentelor în America de Nord a crescut la 42,3% de la 40%. Cota deţinută în Asia şi Oceania a scăzut la 17,9% de la 18,1%. Pieţele emergente au reprezentat 10% din investiţii, la finalul anului, de la 9,8%.
Fondul a investit 775 de miliarde de coroane în acţiuni şi venit fix în pieţe emergente la finalul anului, comparativ cu 736 de miliarde de coroane în anul anterior. Investiţiile în acţiuni în pieţe de frontieră au reprezentat 13,3 miliarde de coroane, în creştere faţă de anul 2015, când a fost raportată suma de 13 miliarde de coroane.
Fondul a investit în 77 de ţări la finalul anului 2016, după ce Argentina a fost inclusă pe listă în timpul anului.
Câştigurile au fost înregistrate după ce guvernul norvegian şi-a retras pentru prima oară din fond, care a fost înfiinţat la mijlocul anilor `90. Guvernul a retras 101 miliarde de coroane, anul trecut, pe fondul dezbaterii asupra cheltuielilor crescute în sectorul petrolier.
La finalul anului 2016, investitorul deţinea o participaţie de 62,5% din capital în acţiuni, 34,3% în venitul fix şi 3,2% în imobiliare. Randamentul din 2016 a întrecut cu 0,1% punctul de referinţă stabilit de ministerul norvegian al Finanţelor.
Citeşte şi: Armata irakiană controlează principalele căi de acces ale oraşului Mosul, blocând ieşirea reţelei Stat Islamic
Citeşte şi: Planul de REFORMARE a UE după Brexit: Cele cinci scenarii ale Blocului comunitar/ Juncker: Liderii UE vor decide până la sfârşitul anului
Citeşte şi: Donald Trump vrea consolidarea rolului Statelor Unite, combaterea infracţionalităţii şi terorismului. Discursul, primit favorabil de public. Presa observă un apel la unitate politică
Citeşte şi: Reacţia Coreei de Nord după ce Malaysia a anunţat numele substanţei care l-a UCIS pe Kim Jong Nam
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe