Forţele afgane practică tortura asupra deţinuţilor, iar occidentalii cunosc situaţia şi o ignoră

Folosirea torturii este foarte răspândită în armata şi poliţia afgane, dar instructorii lor din NATO, chiar dacă sunt informaţi, închid deseori ochii la aceste practici, atunci când nu sunt acuzaţi ei înşişi că recurg la ele, relatează AFP, care citează multiple mărturii ale militarilor.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Forţele afgane practică tortura asupra deţinuţilor, iar occidentalii cunosc situaţia şi o ignoră

Forţele afgane practică tortura asupra deţinuţilor, iar occidentalii cunosc situaţia şi o ignoră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 11 baze militare americano-afgane din provincia meridională Kandahar, un jurnalist AFP a strâns 23 de declaraţii ale unor militari afgani şi americani, simpli soldaţi sau ofiţeri, care arătau faptul că ei cunoşteau utilizarea răspândită, chiar sistematică, a torturii asupra prizonierilor de către forţele de securitate afgane.

"Am văzut cum ANA (armata naţională afgană) se comportă cu talibanii, îi bat cu violenţă şi câteodată îi omoară", mărturiseşte un sergent american al forţei NATO (ISAF).

Un ofiţer afgan a povestit râzând că a capturat doi talibani pe care i-a torturat, i-a dus în faţa caselor lor şi i-a omorât sub ochii familiilor lor.

În Arghandab, un district din Kandahar, locotenent-coloneii americani David Flynn şi Rodger Lemons susţin că nu au informaţii privind tortura practicată în zona lor.

Dar ei au o părere în legătură cu acest subiect. "Pur şi simplu nu acordăm aceeaşi valoare vieţii umane ca afganii", insensibilizaţi de trei decenii de război, susţine premierul. Tortura în ţară "nu este atât de generalizată ca în Irak", afirmă cel de-al doilea.

Într-o bază militară a provinciei, un locotenent afgan şi un căpitan american discută despre un presupus taliban capturat, eliberat apoi din lipsă de dovezi.

"Predaţi-ni-l nouă, îl vom bate şi va vorbi", promite afganul, mângâind o bâtă de baseball cu un aer feroce, în râsetele celorlalţi.

Apoi americanul îşi aminteşte de prezenţa unui jurnalist. "Dacă faceţi asta, spuneţi soldaţilor americani din jurul vostru să plece, nu pot să permit asta, dacă sunt la curent", afirmă el. "Din păcate", adaugă adjunctul său.

"Tortura este practicată în special de ANP (poliţia naţională afgană) şi NDS", agenţia afgană de informaţii, afirmă Rachel Reid, de la organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch. La NDS, "tortura este generalizată", precizează ea.

"Cea mai înaltă instanţă din Marea Britanie a recunoscut că tortura este generalizată în Afganistan", adaugă Reid. Aceeaşi situaţie a fost recunoscută şi de justiţia canadiană, de rapoarte ale unor organizaţii neguvernamentale şi de Comisia afgană pentru Drepturile Omului.

Forţele afgane nu sunt însă singurele din banca acuzaţilor. Ca şi în Irak, armata americană şi CIA sunt acuzate de tortură în această ţară, alimentând astfel mânia populară faţă de intervenţia lor militară.

Potrivit regulamentului în vigoare la ISAF, prizonierii sunt deţinuţi timp de 96 de ore, apoi transferaţi forţelor de securitate afgane sau eliberaţi.

Dar militarii interogaţi de AFP ştiu că prizonierii transferaţi forţelor afgane riscă tortura sau chiar o execuţie sumară. Transferul lor constituie în acest caz o încălcare a Convenţiei de la Geneva.

Reid denunţă "o decizie deliberată (a ISAF) de a nu privi lucrurile prea îndeaproape". "Americanii", care comandă această forţă, "ar fi trebuit să ia ei înşişi decizii" faţă de această situaţie, subliniază ea, atrăgând atenţia asupra "eşecului comunităţii internaţionale".

Recunoscând implicit problema, un purtător de cuvânt al ISAF explică mai întâi că "liderii militari ai ISAF (...) au depus eforturi uriaşe pentru a se asigura că persoanele responsabile de prizonieri înţeleg importanţa" de a-i trata corespunzător. Însă el afirmă apoi: "tratamentul aplicat deţinuţilor aflaţi sub paza forţelor de securitate afgane trece în responsabilitatea ministrului Justiţiei" afgan.

Forţele afgane urmează să preia conducerea de la ISAF şi să asigure securitatea pe întregul teritoriu al ţării până la sfârşitul anului 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici