- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Forţele coaliţiei pentru operaţiunile militare din Libia
Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi mai multe ţări europene şi arabe au promis să participe la operaţiunile aeriene din Libia, aprobate de ONU, relatează AFP, care prezintă detalii despre forţele care ar putea fi folosite.
Forţele coaliţiei pentru operaţiunile militare din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Parisul asigură "conducerea" intervenţiei militare, potrivit premierului belgian Yves Leterme. "Aproximativ 20 de avioane" au început să intervină sâmbătă în Libia, potrivit Statului Major francez.
- FRANŢA
Franţa dispune de aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în special Rafale şi Mirage 2000, precum şi de avioane de supraveghere Awacs. Un portelicopter Mistral a fost recent trimis în zonă. Bazele aeriene Solenzara din Corsica şi N'Djamena din Ciad sunt în alertă şi ar putea servi ca punct de întâlnire. Portavionul Charles de Gaulle, care se află în prezent la Toulon (în sudul Franţei), va pleca duminică spre Libia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Cum a evoluat rata de neperformanţă în 2024? Presiunea creditelor neperformante a continuat să rămână scăzută, rata NPL oscilând în jurul nivelului de 2,5%
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
- MAREA BRITANIE
Premierul David Cameron a anunţat mobilizarea unor avioane de luptă Tornado şi Eurofighter (numite Typhoon în Marea Britanie) către bazele sale din apropierea Libiei. Ar putea să fie vorba despre Cipru, unde au fost staţionate recent trei avioane-radar Awacs. Londra dispune, de asemenea, de baze în Malta, dar La Valletta a refuzat ca acestea să fie folosite în operaţiuni.
Marea Britanie dispune, de asemenea, de avioane Sentinel, Nimrod şi Awacs, importante pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere. Două fregate britanice sunt în prezent în Marea Mediterană, Westminster şi Cumberland.
- STATELE UNITE
Statele Unite vor aduce coaliţiei "capacităţi unice", adică mijloace militare de care nu dispun aliaţii lor, a declarat sâmbătă la Paris secretarul american de Stat, Hillary Clinton, fără alte precizări.
Avioane F-15 şi F-16 americane sunt deja la baza Sigonella (Sicilia). Portelicopterul Bataan şi două nave de susţinere urmează să fie trimise începând de miercuri către Marea Mediterană. Statele Unite dispun, de asemenea, în estul Mediteranei de două distrugătoare capabile să lanseze rachete, Barry şi Stout. Amândouă sunt echipate cu rachete de croazieră Tomahawks.
- CANADA
Canadienii au promis şapte bombardiere CF-18, care au ajuns în Italia. Nava de război Charlottetown se află deja în regiune.
- ITALIA
Italia oferă "pentru moment" bazele sale militare în vederea instaurării unei zone de interdicţie aeriană în Libia, dar nu exclude o participare mai importantă într-o fază ulterioară. Roma a cerut transferarea coordonării acţiunilor militare de la Stuttgart (Germania) la Capodichino, în apropiere de Neapole.
- NATO
NATO rămâne deoparte, limitându-se să "accelereze planificarea". Alianţa ar putea juca un rol de susţinere. Avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente în Marea Mediterană şi zboară 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, de o săptămână. NATO a trimis recent şi trei nave în aceeaşi zonă, în timp ce forţele sale de geniu sunt în apropiere.
- DANEMARCA
Copenhaga a aprobat implicarea a patru avioane de vânătoare F-16, două avioane de luptă de rezervă şi un avion de transport, toate trimise către Sicilia.
- NORVEGIA
Norvegia a promis şase avioane de vânătoare F-16.
- BELGIA
Belgia s-a declarat pregătită să participe, evocând posibilitatea de a trimite "patru dintre cele şase" avioane F-16, mobilizate în prezent în cadrul NATO, precum şi o navă pentru detectarea minelor.
- ŢĂRILE ARABE
Qatarul a dat asigurări că va participa, dar nu a precizat cum. Un diplomat al ONU a promis, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat.
- SPANIA
Spania oferă un avion de realimentare şi patru avioane de luptă F-18 care vor fi trimise în Italia.
- OLANDA
Olanda a anunţat că va participa, dar fără alte precizări.
- GRECIA
Atena a anunţat punerea la dispoziţia coaliţiei a bazelor greceşti, fără a preciza care dintre ele.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO