Forţele iraniene s-au retras de la sonda de petrol pe care o ocupaseră în Irak

Forţele iraniene s-au retras în noaptea de sâmbătă spre duminică de la sonda de petrol pe care o ocupau de vineri pe teritoriul irakian, a afirmat, duminică, preşedintele comitetului de securitate şi apărare al consiliului provinciei Missane.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Forţele iraniene s-au retras de la sonda de petrol pe care o ocupaseră în Irak

Forţele iraniene s-au retras de la sonda de petrol pe care o ocupaseră în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Forţele iraniene au plecat în timpul nopţii, iar lucrătorii Companiei petroliere din sud au revenit la puţ duminică", a declarat Mayssam Lafta.

Vineri, zece militari şi tehnicieni iranieni au preluat controlul asupra puţului numărul 4 situat la frontiera dintre cele două ţări, în primul incident important apărut între cele două ţări după căderea regimului lui Saddam Hussein în 2003.

Iranul a recunoscut, sâmbătă, că forţele sale se aflau la puţul revendicat de Irak, dar a respins protestele Bagdadului afirmând că el se află pe teritoriul iranian.

Imediat după ocupare, Guvernul irakian l-a convocat pe ambasadorul iranian la Bagdad pentru a-i comunica faptul că atacul este inacceptabil.

Ambasadorul irakian la Teheran a transmis o notă Ministerului iranian al Afacerilor Externe pentru a-i solicita retragerea trupelor.

"Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. Înainte, iranienii au încercat să îi împiedice pe tehnicienii noştri să lucreze la acest puţ săpat de Irak în 1974, deschizând focul asupra lor, dar nu l-au ocupat niciodată", a declarat ministrul adjunct irakian al Afacerilor Externe, Mohammad al-Hajj Hamoud.

Potrivit lui Hamoud, această acţiune are loc cu o lună înaintea debutului activităţii comisiei mixte pe care o conduce din partea Irakului şi care are ca obiectiv delimitarea frontierei terestre şi maritime în regiunea Chatt al-Arab cu Iranul.

Iranul a asigurat, sâmbătă, că acest puţ se află pe teritoriul său.

"Forţele noastre se află pe propriul teritoriu, pentru că acest puţ aparţine Iranului, în baza frontierelor recunoscute la nivel internaţional", au declarat forţele armate iraniene, într-un comunicat difuzat de canalul public de televiziune în limba arabă Al-Alam.

Niciodată de la venirea la putere la Bagdad a partidelor şiite, ai căror membri au trăit în număr mare în exil la Teheran, relaţiile dintre cele două state nu au fost atât de încordate, în pofida existenţei mai multor divergenţe între ele.

Locul unde este amplasat puţul se află la o distanţă de 500 de metri de frontieră şi la un kilometru de un fort irakian, anunţa, vineri, un ofiţer american, colonelul Peter Newell.

Puţul numărul 4 se află pe câmpul petrolifer Fauqa, unul dintre cele trei scoase la licitaţie internaţională în iunie şi care nu şi-au găsit cumpărător. Rezervele câmpului Fauqa sunt estimate la 1,55 milioane de barili.

"Din câte înţeleg, este vorba despre un teritoriu aflat sub suveranitate irakiană şi este sarcina liderilor irakieni să rezolve" problema, a declarat şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite, amiralul Michael Mullen.

Exporturile petroliere din nordul Irakului, oprite în urma unui act de sabotaj

Exporturile petroliere din nordul Irakului au fost oprite în urma unui act de sabotaj, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la oleoductul care conduce spre terminalul turc Ceyhan, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Petrolului, Assem Jihad.

"Oleoductul a fost sabotat la kilometrul 55, ceea ce a provocat daune şi scurgerea unei cantităţi importante de ţiţei. Exporturile au fost oprite, iar tehnicieni ai companiei petroliere din nord (NOC) s-au deplasat la faţa locului pentru a evalua pagubele", a adăugat el.

Actul de sabotaj a fost comis la 325 de kilometri nord de Bagdad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici