Forţele kurde, susţinute de SUA, au lansat o ofensivă pentru cucerirea barajului de la Mosul

Forţele kurde, susţinute de către aviaţia americană, au lansat sâmbătă o ofensivă pentru a relua controlul, de la jihadişti din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI), asupra barajului de la Mosul (nord), cel mai important din Irak, a anunţat un oficial kurd de rang înalt.

Urmărește
1393 afișări
Imaginea articolului Forţele kurde, susţinute de SUA, au lansat o ofensivă pentru cucerirea barajului de la Mosul

Forţele kurde, susţinute de SUA, au lansat o ofensivă pentru cucerirea barajului de la Mosul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Peshmerga (combatanţi kurzi), cu o susţinere aeriană americană, au preluat controlul asupra părţii de est a barajului" în urma acestei ofensive, a declarat pentru AFP generalul Abdel Rahmane Korini.

"Am ucis mai mulţi membri SI. Continuăm să înaintăm şi urmează să anunţăm veşti bune în orele următoarele", a adăugat el.

Potrivit unor martori, atacuri aeriene asupra jihadiştilor au fost declanşate sâmbătă dimineaţa, iar confruntările continuau sâmbătă după-amiaza.

Aceasta este prima încercare a kurzilor de a relua controlul asupra acestui baraj, pe care l-au pierdut la 7 august.

SI, care a preluat controlul asupra unor porţiuni importante din teritoriul irakian în două luni de ofensivă-fulger, a lansat la începutul lui august o serie de atacuri în nordul Irakului, cucerind numeroase sate şi infrastructuri strategice, ca acest baraj sau puţuri de petrol.

Barajul de la Mosul, situat pe malul sudic al fluviului Tigru, la aproximativ 50 de kilometri nord de oraş, furnizează apă şi electricitate celei mai mari părţi a regiunii şi este indispensabil irigării unor vaste zone cultivate în provincia Ninive.

În 2007, ambasadorul american Ryan Crocker şi comandantul forţelor americane în Irak de atunci David Petraeus au avertizat asupra consecinţelor unei catastrofe la baraj, afirmând că acesta risca să se surpe şi să provoace inundaţii "de-a lungul fluviului Tigru până la Bagdad".

"Potrivit celui mai pesimist scenariu, o rupere a barajului de la Mosul, umplut la capacitatea maximă, ar putea să provoace un val de 20 de metri asupra oraşului Mosul, ceea ce ar provoca morţi şi pagube considerabile", scriau ei într-o scrisoare adresată premierului irakian Nuri al-Maliki.

SI utilizează barajele asupra cărora deţine controlul ca arme ce-i pot permite să inunde zone vaste. Anterior, jihadiştii au inundat, anul acesta, zone importante din jurul oraşului Fallujah, la vest de Bagdad.

Însă oraşul Mosul este unul dintre bastioanele insurgenţilor din Irak, iar barajul este important pentru economia SI şi în planul grupării de a construi un "califat", proclamat la sfârşitul lui iunie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici