- Home
- Externe
- SEUL, (05.04.2013, 19:14)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Forţele militare prezente în Peninsula Coreea. De ce efective dispune armata nord-coreeană şi scenariul probabil pentru zonă
Publicat anual de Institutul internaţional pentru studii strategice, cu sediul la Londra, raportul "Echilibru militar", prezintă o statistică a forţelor care există în Peninsula Coreea.
Urmărește
4581 afișări
Forţele militare prezente în Peninsula Coreea. De ce efective dispune armata nord-coreeană şi scenariul probabil pentru zonă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Datele sunt extrase din raportul elaborat în 2011.
FORŢELE PREZENTE
Armata nord-coreeană mobilizează 1,2 milioane de persoane. Ea dispune de 4.100 de tancuri, 2.500 de alte blindate, 8.500 de sisteme de artilerie şi 5.100 de lansatoare de rachete multiple.
Coreea de Nord deţine, de asemenea, 620 de avioane de luptă, 300 de elicoptere şi 383 de nave de război, mai ales de patrulare. Raportul din 2011 evaluează la 600 numărul rachetelor Scud capabile să atingă Coreea de Sud şi la 200-300 numărul celor care ar putea lovi Japonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Coreea de Nord deţine probabil o cantitate suficientă de plutoniu pentru a fabrica între patru şi opt bombe nucleare, dar nu se ştie dacă, în urma celui de-al treilea test nuclear din februarie, este capabilă să miniaturizeze încărcătoarele pentru a le expedia.
Experţii consideră că echipamentul său militar în mare parte este învechit şi suferă de lipsa unor piese şi a carburanţilor. Dar artileria convenţională şi rachetele ar putea produce pagube importante, în special în capitala sud-coreeană Seul, situată la 50 de kilometri de linia de demarcaţie.
În plus, Nordul ar avea aproximativ 5.000 de tone de arme chimice.
În shimb, armata sud-coreeană este formată din 650.000 de militari. Aceşta sunt sprijiniţi de către 28.000 de militari americani mobilizaţi în Coreea de Sud după sfârşitul Războiului Coreean (1950-1953).
Coreea de Sud deţine 2.400 de tancuri, 2.600 de alte blindate, 5.200 de sisteme de artilerie, 200 de lansatoare de rachete şi 600 de mortiere. Forţa armată aeriană sud-coreeană este echipată cu 460 de avioane de luptă şi 680 de elicoptere, în timp ce forţa sa maritimă numără 111 nave de război, mai ales de patrulare, la care se adaugă 41 de nave de debarcare.
Aceste date nu ţin cont de vastele forţe americane ce pot fi mobilizate într-un timp foarte scurt din Pacific sau din Japonia.
UMBRELA NUCLEARĂ
Statele Unite şi-au retras toate armele nucleare tactice din Coreea de Sud, în 1991. Dar Washingtonul i-a garantat "o umbrelă nucleară" şi a mobilizat pentru un antrenament - efectuat în ultimele zile în spaţiul aerian sud-coreean - bombardiere B-52 şi B-2. Acestea sunt capabile să transporte atât focoase nucleare, cât şi avioane de vânătoare F-22.
SCENARII
Profeţiile apocaliptice ale Coreei de Nord probabil nu se vor împlini, deoarece nicio ţară vizată nu este interesată de un conflict deschis, potrivit analiştilor. În schimb, Phenianul ar putea provoca un incident de frontieră, asemeni bombardamentului efectuat asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong în 2010, soldat cu patru morţi.
Dar Sudul, care în acel moment a răspuns anemic, a promis, de această dată, o "ripostă severă". Un tratat americano-sud-coreean semnat în martie prevede un răspuns comun în cazul unui astfel de atac.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe