Forţele NATO implicate în Libia încep să-şi epuizeze stocurile de bombe de precizie - presă

Forţele NATO implicate în operaţiunile din Libia încep să-şi epuizeze stocurile de bombe de precizie, subliniind dificultatea cu care Marea Britanie, Franţa şi alte ţări europene pot susţine o acţiune militară relativ redusă pe o perioadă îndelungată, au declarat oficiali citaţi de Washington Post.

Urmărește
3 afișări

Stocul redus de muniţii europene, alături de numărul limitat de avioane disponibile generează îndoieli în rândul oficialilor că Statele Unite pot continua să evite revenirea la campania aeriană, dacă liderul libian Muammar Kadhafi se mai menţine la putere câteva luni.

Avioanele americane de atac care au participat la etapele iniţiale ale operaţiunii, înainte ca SUA să predea comanda NATO şi să îşi asume un rol de sprijin, au rămas în teatrul de operaţiuni "în stand-by", potrivit unui oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Până în prezent, comandantul NATO nu a cerut mobilizarea acestora. Mai mulţi oficiali militari americani au afirmat însă că anticipează rechemarea lor la luptă, deşi un oficial din cadrul administraţiei a precizat că se aşteaptă ca alte ţări să anunţe "în zilele următoare" că vor contribui cu avioane echipate cu muniţie ghidată prin laser.

"Motivul pentru care avem nevoie de mai multe capacităţi nu este pentru că nu am lovi ceea ce vedem - este pentru a ne menţine abilitatea de a face acest lucru. O problemă este timpul de zbor, cealaltă este muniţia", a declarat un alt oficial.

Arsenalul european de bombe ghidate prin laser, arma aleasă de NATO pentru campania din Libia, se termină rapid, potrivit oficialilor citaţi. Deşi Statele Unite au stocuri semnificative, muniţia lor nu se potriveşte cu avioanele de producţie britanică şi franceză, care au efectuat cele mai multe misiuni.

Marea Britanie şi Franţa au contribuit fiecare cu câte 20 de avioane de atac la această campanie. Belgia, Norvegia, Danemarca şi Canada au contribuit fiecare cu câte şase, toate de fabricaţie americană şi compatibile cu armamentul Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici