„Israelul nu va avea nicio iniţiativă împotriva acestor nave militare, dar va avea o reacţie imediată în cazul oricărei schimbări a rutei în mod provocator”, a avertizat oficialul israelian, sub protecţia anonimatului.
Liderii israelieni nu au reacţionat imediat la anunţul intrării celor două nave iraniene în Marea Mediterană. Oficiali israelieni au anunţat că urmăresc traseul celor două nave, consultându-se cu oficialii americani. Premierul Benjamin Netanyahu a discutat această problemă cu ambasadorul american în Israel, James Cunningham.
„Este vorba de o prezenţă militară iraniană fără precedent în Marea Mediterană, iar aceasta este o provocare faţă de care comunitatea internaţională trebuie să acţioneze cu fermitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Ygal Palmor.
Duminică, premierul Benjamin Netanyahu catalooga drept un fapt „grav” trimiterea celor două nave iraniene în Marea Mediterană.
Un diplomat iranian a dat asigurări că vizita celor două nave militare iraniene în Siria este una „de rutină” şi va fi de scurtă durată.
Este vorba de Kharg, o navă de realimentare şi de susţinere cu greutatea de 33.000 de tone, şi de Alvand, o fregată de patrulare, amândouă fiind construite în Marea Britanie. Nava Kharg are un echipaj de 250 de persoane şi poate permite staţionarea a trei elicoptere. Nava Alvand este echipată cu torpile şi cu rachete antinavă.