- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost agent CIA, inculpat oficial pentru divulgare de informaţii secrete către presă
Un fost membru CIA acuzat că a divulgat informaţii secrete jurnaliştilor, între care numele unor agenţi secreţi, a fost inculpat oficial, au anunţat joi autorităţile.
Fost agent CIA, inculpat oficial pentru divulgare de informaţii secrete către presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
John Kiriakou, salariat al CIA din 1990 până în 2004, care a făcut deja dezvăluiri cu privire la tehnica de simulare a înecului utilizată de serviciile secrete americane pentru a-i face pe suspecţii de terorism să vorbească, a fost acuzat în ianuarie de divulgare de informaţii secrete.
Actul de acuzare îl inculpă oficial de încălcarea legii privind identitatea agenţilor de informaţii, spionaj şi declaraţii false pentru CIA.
John Kiriakou a încercat, într-adevăr, să convingă agenţia de informaţii americană să îi permită să includă informaţii clasificate într-o carte pe care încerca să o vândă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Acuzaţiile de divulgare de informaţii secrete prevăd fiecare o pedeapsă potenţială de zece ani de închisoare, iar acuzaţia de declaraţii false o pedeapsă de cinci ani de închisoare.
Bărbatul în vârstă de 47 de ani a devenit celebru în decembrie 2007 în timpul administraţiei Bush, după ce a acordat un interviu postului de televiziune ABC, în care a confirmat pentru prima dată că tehnica simulării înecului a fost folosită împotriva lui Abu Zubayadah, deţinut la Guantanamo şi acuzat că ar fi membru al Al-Qaida.
Kiriakou a scris ulterior în memoriile sale că nu a fost prezent la interogatoriu.
Simularea înecului era una din principalele tehnici de interogare autorizate de administraţia Bush împotriva suspecţilor de terorism după atentele din 11 septembrie 2001. Administraţia Obama a interzis folosirea ei, considerând că este vorba despre o formă de tortură.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO