Fost ministru britanic al Apărării: Putin ar putea fi la fel de periculos ca Stalin

Preşedintele rus Vladimir Putin are potenţialul să fie la fel de "periculos" ca Iosif Stalin, iar Marea Britanie este necesar să examineze urgent mijloacele de a opri ameninţarea unui nou Război Rece, a declarat fostul ministru britanic al Apărării Bob Ainsworth, citat de The Guardian online.

Urmărește
993 afișări
Imaginea articolului Fost ministru britanic al Apărării: Putin ar putea fi la fel de periculos ca Stalin

Fost ministru britanic al Apărării: Putin ar putea fi la fel de periculos ca Stalin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit publicaţiei britanice, fostul parlamentar laburist a îndemnat la o nouă revizuire a capabilităţilor în domeniul Apărării înainte de alegeri, avertizând că Rusia reprezintă o ameninţare la adresa păcii mai mare decât gruparea Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria. Ainsworth a făcut aceste evaluări într-un articol pentru Chamberlain Files, un site pentru afaceri publice din Birmingham.

"Niciun lider al vreunei mari puteri nu s-a purtat atât de agresiv, în mod deschis, de la Stalin, în perioada postbelică, iar din păcate Putin va fi mulţumit de această comparaţie", scrie acesta. "El (Putin) a spus că dispariţia Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai mari tragedii ale secolului al XX-lea şi îşi revendică rolul de a acţiona în numele minorităţilor ruse din alte state", adaugă fostul ministru britanic al Apărării.

În contextul în care există minorităţi ruse în toate fostele republici sovietice şi dincolo de acestea, Putin revendică, în mod teoretic, dreptul de a se amesteca în afacerile tuturor statelor independente din Europa de Est.

"Politicile lui Stalin au împins lumea în Războiul Rece. Putin are potenţialul să fie la fel de periculos", a subliniat Ainsworth.

În opinia sa, gruparea Statul Islamic (SI) este un "afront adus umanităţii", dar conţine "actori nestatali", în timp ce Rusia lui Putin pune lumea în faţa unei probleme de altă amploare.

Ainsworth apreciază că sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană (UE) Moscovei sunt puţin susceptibile să meargă suficient de departe şi îndeamnă la adoptarea unor măsuri de descurajare mai eficiente în vederea opririi scopurilor expansioniste ale lui Putin. Este necesar ca Europa să-şi reducă dependenţa de energia rusească şi ca Londra să-şi revizuiască acordul interpartit asupra Apărării din 2010, subliniază el.

Premierul David Cameron a anunţat recent că nu este necesară o revizuire a strategiei apărării din 2010, aminteşte fostul ministru al Apărării, criticând atât impunerea unor reduceri bugetare forţelor armate, cât şi dotările militare, în opinia sa adaptate mai degrabă luptei împotriva insurgenţei în Afganistan, care "nu sunt susceptibile să le ofere asigurări vecinilor noştri europeni în faţa unei Rusii care-şi reechipează forţele". El avertizează că aceste capabilităţi nu pot fi "modificate simplu sau rapid" şi îndeamnă toate partidele să se gândească la o revizuire "acum", înainte de alegeri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici