Fost procuror implicat în ancheta care îl vizează pe Trump, chemat la audieri în Congres

Comisia pentru Afaceri Judiciare a Camerei Reprezentanţilor din SUA l-a convocat la audieri pe Mark Pomerantz, un fost procuror din New York care a demisionat în semn de protest faţă de refuzul iniţial al procurorului din Manhattan, Alvin Bragg, de continuare a anchetei în cazul lui Donald Trump.

Urmărește
1802 afișări
Imaginea articolului Fost procuror implicat în ancheta care îl vizează pe Trump, chemat la audieri în Congres

Sursa foto: Profimedia

Citarea la audieri reprezintă o escaladare majoră a investigaţiei Camerei Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei republicane, vizând procedurile care au condus la punerea sub acuzare a fostului preşedinte Donald Trump, candidat în cursa electorală pentru scrutinul prezidenţial din 2024.

Congresmanul republican Jim Jordan, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, a anunţat joi convocarea pentru audieri a lui Mark Pomerantz, fost asistent special al procurorului din New York. Mark Pomerantz şi Carey Dunne, care au efectuat procedurile în cazul lui Trump sub conducerea fostului procuror Cyrus Vance, au demisionat în februarie 2022, imediat după instalarea actualului procuror din Manhattan, Alvin Bragg. Conform unor surse, au demisionat pentru că, iniţial, Alvin Bragg suspendase investigaţia în cazul lui Trump. Comisia pentru Afaceri Judiciare a Camerei Reprezentanţilor vrea să afle motivul suspendării iniţiale a anchetei şi circumstanţele reluării acesteia.

Mark Pomerantz "este într-o poziţie unică pentru a furniza informaţii relevante şi necesare pentru informarea Comisiei de supraveghere şi pentru potenţiale reforme legale", a argumentat congresmanul republican Jim Jordan, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, citat de site-ul Axios.com.

În schimb, congresmanul democrat Hank Johnson, membru al Comisiei pentru Afaceri Judiciare, a criticat convocarea la audieri a fostului procuror, denunţând "ingerinţe fără precedent" în proceduri judiciare statale.

Opoziţia republicană din SUA a anunţat că va investiga, în Camera Reprezentanţilor, procedurile judiciare împotriva lui Donald Trump. Echipa avocaţilor fostului preşedinte denunţă un dosar "politic". Procurorii din Manhattan (New York) îl acuză pe Donald Trump de implicare în "conspiraţie ilegală" în scopul subminării integrităţii scrutinului prezidenţial din 2016 prin oprirea dezvăluirii de informaţii negative, inclusiv prin efectuarea unei plăţi ilegale de 130.000 de dolari în acest scop. În plus, Trump este acuzat de "falsificarea datelor despre activităţi de afaceri", parţial in scopul "promovării candidaturii. Donald Trump a pledat nevinovat la toate cele 34 de capete de acuzare, în cursul şedinţei coordonate de judecătorul Juan Merchan, de la Tribunalul din Manhattan.

"Nu mă aşteptam să se întâmple aşa ceva în ţara noastră. Nu te aştepţi să i se întâmple acest lucru cuiva care a fost preşedinte al Statelor Unite", a declarat avocatul Todd Blanche, coordonatorul echipei apărării, precizând că Trump este "frustrat" şi "supărat". "Nu sunt acuzaţii privind comiterea vreunui delict federal sau statal. Vom contesta, vom lupta dur. Este vorba despre o chestiune absolut politică", a subliniat avocatul.

Însă procurorul din Manhattan, Alvin Bragg, a afirmat că Donald Trump a comis mai multe delicte prevăzute de legislaţia statului New York. "În virtutea legislaţiei statului New York, este delict să falsifici datele despre activităţile de afaceri cu intenţia de a comite o fraudă sau de a ascunde o altă infracţiune. Exact la acest lucru se referă acest caz: sunt 34 de declaraţii false pentru a ascunde alte delicte. Indiferent despre cine este vorba, nu putem normaliza un comportament infracţional grav", a declarat Alvin Bragg. Procurorul a anchetat o plată de 130.000 de dolari efectuată de Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Trump, către o actriţă de filme pentru adulţi, Stephanie Clifford (care are pseudonimul de scenă Stormy Daniels), în campania electorală din 2016. Actriţa a susţinut că a avut o relaţie cu Donald Trump în urmă cu peste zece ani, dar Trump a negat acest lucru.

Donald Trump, care a fost preşedinte al SUA în perioada 2017-2021, s-a înscris în cursa electorală pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024. Săptămâna trecută, Trump a catalogat drept "vânătoare de vrăjitoare" decizia inculpării sale, afirmând că obiectivul este "distrugerea mişcării politice «Să Facem America Măreaţă din Nou»". "Politicienii democraţi au minţit, au înşelat şi au furat, cu obsesia capturării lui Trump, iar acum au realizat imposibilul - inculparea unui om total nevinovat printr-o acţiune care este o interferenţă flagrantă în alegeri". Procurorul Alvin Bragg "face treaba murdară a lui Biden, ignorând crimele, jafurile şi atacurile armate pe care ar trebui să se concentreze", a acuzat Trump. "Singurul delict pe care l-am comis este apărarea naţiunii noastre de cei care încearcă să o distrugă", a subliniat Trump.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici