- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostele state sovietice, în pragul unei epidemii de SIDA
Unele dintre fostele state sovietice se află în pragul unei "adevărate epidemii" de SIDA, boala răspândindu-se în rândul toxicomanilor şi homosexualilor, potrivit experţilor care au participat miercuri la o conferinţă internaţională pe această temă în Mexic.
Fostele state sovietice, în pragul unei epidemii de SIDA
Michel Kazacikin, directorul Fondului global pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului, s-a declarat "extrem de îngrijorat din cauza epidemiei din regiune". În opinia sa, specialiştii se tem ca această epidemie răspândită în rândul anumitor grupuri să nu se extindă la întreaga populaţie.
În 2007, 110.000 de persoane au fost infectate cu virusul HIV în Europa centrală şi de est, şi 58.000 de persoane au murit dn aceeaşi cauză. Numărul persoanelor afectate este de circa 1,5 milioane, potrivit Programului comun al ONU privind HIV/SIDA (UNAIDS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Majoritatea covârşitore a persoanelor infectate (90 la sută) locuiesc în Rusia (69 la sută) sau Ucraina (29 la sută) iar majoritatea sunt toxicomani prin injectare, activează în industria sexului sau au legături cu aceasta.
Potrivit unor participanţi, stigmatizarea şi homofobia, care facilitează propagarea virusului, sunt foarte puternice. Programul de distribuire a seringilor demarează cu greu.
Potrivit UNAIDS, mai puţin de o persoană din patru care are nevoie de tratament are acces la acesta în Europa de Est şi Asia Centrală.
Banii şi sprijinul politic lipsesc. Peste jumătate din statele din regiune au politici sau reglementări care reprezintă un obstacol în vederea tratamentului şi prevenirii.
"O parte a eforturilor pe care le depunem sunt contrare legilor şi practicilor ţării noastre", remarcă Frida Tişkova, de la institutul tadjic de ştiinţă şi cerceare pentru medicină preventivă.
În opinia Annei Koşikova, care lucrează pentru o reţea ucraineană a persoanelor afectate de HIV, virusul a început să se răspândească în rândul populaţiei heterosexuale în ultimul an, în rândul populaţiilor vulnerabile. Stigmatizarea este puternic răpândită în zonele rurale.
"Într-un sat, când se află că o persoană este seropozitivă, viaţa ei devine foarte grea, aproape imposibilă. Copiii săi nu mai pot frecventa şcoala, pot exista violenţe fizice şi uneori persoane respectivă nu cere ajutor medical întrucât îi este teamă să îşi dezvăluie afecţiunea", a precizat ea.
În prezent 8.000 de persoane din Ucraina primesc tratament, dar există probleme antiretrovirale importate, care sunt inferioare standardelor în vigoare şi duc lipsă de ingrediente active pentru reducerea prezenţei virusului", a precizat aceasta.
"Există un nivel foarte ridicat al corupţiei în cadrul Guvernului şi o lipsă de transparenţă în livrarea medicamentelor. Este o problemă uriaşă", a continuat ea.
Potrivit UNAIDS, prevalenţa medie a virusului în regiune a fost de 0,8 la sută în rândul populaţiei între 15 şi 49 de ani în 2007 în fostul spaţiu sovietic, Bulgaria, România şi fostele republici iugoslave, Croaţia şi Bosnia, de trei ori mai mult decât în 2001.
Acesta era între 0,1 şi 0,2 la sută în Caucaz şi Asia Centrală, de 1-1,5 la sută în Rusia şi 1,5 - 2 la sută în Ucraina.
În Asia Centrală, Uzbekistanul are cea mai ridicată rată de infecţie, dar aceasta este în creştere în Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova şi Tadjikistan, potrivit UNAIDS.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO