Foştii membri URSS riscă să devină nişte pioni postsovietici

Demonstraţiile din R.Moldova şi Georgia din această săptămână pun la îndoială comportamentul Rusiei în "zona sa privilegiată de influenţă" şi evidenţiază pericolul ca aceste state să devină pioni postsovietici, comentează Financial Times, în ediţia electronică.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Foştii membri URSS riscă să devină nişte pioni postsovietici

Foştii membri URSS riscă să devină nişte pioni postsovietici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele două state foste sovietice, Republica Moldova şi Georgia, au multe lucruri în comun. Astfel, ambele sunt dependente în mod tradiţional de agricultură, cu regiuni viticole vaste, şi au mişcări naţionaliste puternice dar clase politice polarizate. Ambele sunt nemulţumite de aşa-numitele "conflicte îngheţate" apărute după destrămarea URSS, care sunt o permanentă sursă de tensiune politică şi sentimente naţionaliste.

Moscova nu a arătat nici o intenţie de a-şi retrage forţele din Transnistria, tolerând existenţa unei găuri negre a criminalităţii în această zonă, cu vânzări de arme şi trafic de persoane. Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, depinzând de banii trimişi de cei 700.000 de emigranţi, dintre care multe femei care se prostituează.

Georgia este mai prosperă, dar Moscova a încurajat activ mişcările separatiste din Abhazia şi Osetia de Sud, până când conflictul s-a transformat într-un război deschis anul trecut.

În Republica Moldova, preşedintele Vladimir Voronin a încercat să păstreze relaţii bune atât cu Moscova, cât şi Uniunea Europeană, dar ţara rămâne într-o situaţie mizeră. În Georgia, Mihail Saakaşvili şi-a manifestat strident orientarea proamericană şi proerupeană, ceea ce l-a ajutat să aducă investiţii pentru ţara sa, dar numai până la conflictul din august.

Ideea Rusiei privind sfera de influenţă este respinsă de foştii săi sateliţi, dar aceştia nu au nevoie de o competiţie pentru influenţă. Stabilitatea se va instaura în fostul spaţiu sovietic numai dacă Rusia şi UE îşi vor uni forţele pentru a construi o economie solidă şi un fundament politic în aceste state. Dar pentru acest lucru, Moscova trebuie să îşi schimbe mentalitatea imperialistă, conchide cotidianul britanic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici