Printre criticii fostului cancelar social-democrat se numără şi Angela Merkel, care l-a succedat pe Schroder în fruntea Guvernului federal.
Schroder a fost recent nominalizat să ocupe un loc în Consiliul de Administraţie al companiei ruse de stat Rosneft, care este vizată de sancţiunile impuse Moscovei de UE în urma crizei din Ucraina.
Nominalizarea lui Schroder a stârnit rumoare în Germania, în contextul temerilor că Rusia ar putea încerca să perturbe desfăşurarea alegerilor legislative din Germania, programate pentru data de 24 septembrie.
Rosneft „este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu legături importante cu Germania”, a declarat Schroder, adăugând că „nu este aripa Kremlinului. Este acţionarul majoritar, dar BP este un acţionar. Qatar este un acţionar„.
Martin Schulz, candidatul Partidului Social-Democrat la funcţia de cancelar, este presat să se distanţeze de Schroder.
„Persoanele care sunt acum în mod particular critice voiau să ne implice în războiul din Irak şi niciodată nu şi-au cerut scuze pentru că au stat de partea greşită în acel moment”, a declarat Schroder. „Cei care fac asta din nou în mod clar au un interes să intrăm într-un nou Război Rece, de exemplu cu Rusia”.
Angela Merkel, care a susţinut războiul din Irak, a criticat decizia fostului cancelar de a accepta o funcţie într-o mare companie.