Fostul consilier al lui Boris Johnson, atac dur la adresa guvernului pentru gestinonarea pandemiei de coronavirus: „O poveste de speriat”

Publicat: 26 05. 2021, 19:08
Actualizat: 26 05. 2021, 19:17
Fostul asistent al premierului britanic Boris Johnson a atacat dur modul în care guvernul a gestionat debutul pandemiei de coronavirus în Marea Britanie, relatează DPA.
 
Dominic Cummings a fost consilier şef lui Boris Johnson din iulie 2019 până în noiembrie 2020, când  a demisionat, şi i-a dat sfaturi despre cum să facă faţă focarului de coronavirus atunci când a lovit Marea Britanie, în martie anul trecut.
 
Uneori, acesta a fost văzut ca al doilea cel mai puternic om din ţară, după Johnson.
 
În timpul unei audieri maraton în faţa unei comisii parlamentare, Cummings a formulat o serie de acuzaţii împotriva guvernului, inclusiv că Boris Johnson a descris iniţial focarul ca fiind „noua gripă porcină” şi l-a numit „o poveste de speriat.” 
 
De asemenea, acesta a mai dezvăluit că  premierul chiar s-a oferit să fie injectat la televizor cu noul coronavirus pentru a demonstra că nu e nimic serios.
 
„Adevărul este că miniştrii, înalţii oficiali şi consilierii ca mine nu au reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor publicului în timpul unei crize ca aceasta,” a spus fostul consilier, asumându-şi partea sa de vină pentru că nu a tras semnalul de alarmă „mai devreme.”
 
Dar cele mai dure atacuri ale fostului consilier au fost îndreptate împotriva ministrului Sănătăţii Matt Hancock, care în ochii lui ar fi trebuit „concediat” din „cel puţin 15-20 de motive, în special pentru că a minţit în mai multe ocazii, dar şi public,” cu privire la achiziţionarea de echipamente de protecţie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii. 
 
În faţa Parlamentului, Dominic Cummings a afirmat că guvernul britanic a vizat iniţial „imunitatea colectivă,” deşi neagă acest lucru. Potrivit acestuia, această abordare nu a fost abandonată până la începutul lunii martie 2020, când Downing Street a fost avertizat că acest lucru va duce la „dezastru”.
 
Chestionat cu privire la aceste acuzaţii, premierul a declarat că îşi asumă „întreaga responsabilitate” pentru gestionarea pandemiei, descriind această criză drept „una dintre cele mai dificile” traversate de Marea Britanie după mult timp şi afirmând că a urmat mereu  sfaturile oamenilor de ştiinţă.