Familiile minerilor s-au îmbrăţişat, izbucnind în hohote de plâns.
„Ne-au fost necesare 33 de zile de foraj pentru a ajunge la cei 33 de mineri”, a anunţat ministrul Minelor, Laurence Golborne, adăugând că puţul a stabilit contactul cu minerii la 622 de metri adâncime.
„La ora 08.05 (15.05 ora României), am ajuns la 622 de metri adâncime cu maşina din Planul B”, numele dat unuia dintre cele trei excavatoare care au săpat trei puţuri în paralel, a adăugat el.
„Este incredibil, abia dacă îmi pot imagina ce trebuie să simtă fratele meu acolo jos”, a declarat Gaston Henriquez, fratele lui Jose, unul dintre minerii blocaţi în subteran.
„Suntem foarte fericiţi, pentru că am suferit mult în ultimele două luni”, a afirmat Wilson Avalos, fratele altor doi mineri, Florencio şi Renan.
„Aşteptăm acum să iasă, pentru a-i putea strânge în braţe şi a-i duce acasă”, a adăugat el.
Rudele entuziasmate s-au grăbit către mina din deşertul Atacama unde se află blocaţi, de la începutul calvarului, la 5 august, 32 de mineri chilieni şi unul bolivian.
Ajungerea puţului de evacuare la mineri va marca începutul pregătirilor în vederea operaţiunii ce va conduce la scoaterea lor la suprafaţă, poate chiar marţi, anunţa ministrul Sănătăţii vineri.
Golborne a declarat, la rândul său, că aducerea la suprafaţă a minerilor va avea loc în „trei până la opt zile”.
„La încheierea zilei vom oferi informaţii despre etapele ulterioare” ale operaţiunii de salvare, a declarat Golborne.
„Mai este mult de muncă şi trebuie luate măsuri de precauţie”, a subliniat el, adăugând că inginerii vor începe să exploreze interiorul puţului cu ajutor unei camere.
Inginerii vor decide dacă vor introduce tuburi de oţel pe toată lungimea puţului sau doar pe unele sectoare. Minerii vor fi scoşi la suprafaţă unul câte unul într-o nacelă metalică.
Operaţiunea va dura între o zi şi jumătate şi două zile.
Cei 33 de mineri sunt „foarte calmi, mult mai mult decât presa”, a glumit ministrul Golborne, înconjurat de jurnalişti.