Fostul general american Ben Hodges: ,,M-am înşelat că Ucraina ar fi putut recupera Crimeea în vara 2023, dar nu pariaţi încă împotriva ei"

  • Generalul american Ben Hodges în retragere a admis că a estimat greşit că Ucraina va recupera Crimeea în vara acestui an, dar susţine că războiul nu este încă pierdut şi luptele vor continua.
  • Un tanc Challenger-2 de fabricaţie britanică a fost filmat după ce a fost distrus sau avariat, iar Belgia refuză să furnizeze avioane F-16 Ucrainei, susţinând că sunt ,,prea uzate'.
  • Ucraina va avea şanse semnificative din primăvara anului 2024, când va fi dotată cu tancurile Abrams care sunt mult mai rezistente, dar şi cu forţe aviatice considerabile, alcătuite din zeci de avioane de luptă F-16.
  • Financial Times preconizează că Ucraina va obţine victoria şi va alunga toate trupele ruseşti din Donbas şi Crimeea până în 2025, chiar dacă mulţi oficiali NATO, în frunte cu Stoltenberg, au afirmat anterior că războiul ar putea să dureze încă mulţi ani.
Urmărește
1391 afișări
Imaginea articolului Fostul general american Ben Hodges: ,,M-am înşelat că Ucraina ar fi putut recupera Crimeea în vara 2023, dar nu pariaţi încă împotriva ei"

Contraofensiva de vară a fost sub aşteptări:  doar 282 km2 au fost recuperaţi de sub ocupaţia rusă

,,Da, am făcut-o. Am crezut în mod greşit că guvernul SUA şi-ar fi dat seama până în această vară că Ucraina câştigând acest război era în interesul nostru. Sper că în cele din urmă vor ajunge la această realizare. Criticaţi-mă pentru că greşesc... dar nu pariaţi împotriva Ucrainei", a scris generalul american în retragere Frederick Benjamin "Ben" Hodges III, veteran din războaiele din Afganistan şi Irak. 

 

Fostul general estimase anterior că Ucraina va recupera Crimeea în această vară dacă trupele sale o vor izola, dar contraofensiva pare să fi întâmpinat dificultăţi din cauza minelor antipersonal ale invadatorilor ruşi. 

Zeci de vehicule blindate au fost distruse în această vară, printre care tancurile germane Leopard şi vehiculele blindate de luptă Bradley. 

Recent, un tanc britanic Challenger-2 a fost surprins distrus, chiar când şoferul ucrainean al unui automobil traversa o zonă ostilă din oblastul Zaporojie. Au fost filmate şi alte două vehicule de infanterie de luptă, dar şi un tanc T-64BV de fabricaţie sovietică ce pare să fi fost distrus. 

Situaţia se anunţă a fi şi mai dificilă pentru ucraineni după ce guvernul belgian a anunţat, potrivit site-ului Euractiv, că avioanele sale F-16 sunt într-o stare foarte proastă pentru a fi furnizate şi trimise în operaţiuni aeriene. 

Începând din 4 iunie 2023 până în prezent, Ucraina a putut  recupera  doar 282 km2 din teritoriul ei aflat sub ocupaţie rusească, inclusiv 12 aşezări din Doneţk şi Zaporojie, în vreme ce Rusia a recucerit  Novoselivske din Lugansk. 

Deşi toamna a venit şi frigul se apropie,  contraofensiva ucraineană  este încă în desfăşurare. 

Există şi veşti bune la orizont 

Până acum, Ţările de Jos şi Danemarca au anunţat că îi vor livra Ucrainei 61 de avioane F-16 în total. Zelenski susţine că ar avea nevoie de 160 de avioane F-16 pentru a-şi elibera teritoriile de sub ocupaţie rusească. 

Piloţii ucraineni şi-au început antrenamentul în această vară, în aerodromurile din Polonia şi România, şi abia din primăvara anului 2024, Ucraina se va putea dezlănţui pe cale aeriană împotriva invadatrorilor ruşi ce ţin sub ocupaţie Herson, Zaporojie, Crimeea, Doneţk şi Lugansk,

Ucraina a primit sau urmează să primească 400 de tancuri germane Leopard din partea Norvegiei, Suediei, Finlandei, Portugaliei, Canadei,  Poloniei Spaniei Germaniei şi Danemarcei.

Din partea Marii Britanii, Ucraina a primit 14 tancuri Challenger-2, iar din partea Statelor Unite urmează să primească 31 tancuri M1 Abrams. 

Dintre toate acestea, 16 tancuri Leopard şi un tanc Challenger-2 au fost distruse pe durata războiului.

Mark Voyger a declarat pentru Sky News că, deşi pierderea tancului britanic de luptă în faţa forţelor ruseşti este oarecum substanţială,  nu ar trebui ,,dramatizată".

În ciuda estimărilor sumbre ale oficialilor privind durata conflictului, potrivit Financial Times, războiul din Ucraina s-ar putea încheia chiar mai repede, în 2024 sau în 2025, dacă Occidentul accelerează producţia de muniţie şi furnizează la timp avioane, tancuri şi echipamente necesare pentru ca Ucraina să dobândească superioritate aeriană şi avantaj strategic în luptele terestre. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici