Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru corupţie

Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost condamnat, luni, la opt luni de închisoare pentru că a acceptat ilegal bani de la un susţinător american, relatează AP, în pagina electronică.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru corupţie

Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Olmert a fost condamnat în martie într-un proces rejudecat de tribunalul districtual din Ierusalim. Sentinţa vine după o condamnare la şase de ani de închisoare primită anul trecut într-un caz separat de mită, care a pus capăt carierei politice a fostului premier.

Avocatul lui Olmert, Eyal Rozovsky, a declarat că echipa de avocaţi a acestuia a fost "foarte dezamăgită" de decizie şi va face apel la Curtea Supremă de Justiţie din Israel. Olmert a primit şi o sentinţă de închisoare cu suspendare şi o amendă de 25.000 de dolari.

Olmert a fost obligat să demisioneze la începutul lui 2009, pe fondul acuzaţiilor de corupţie. Plecarea lui a deschis calea alegerii lui Benjamin Netanyahu.

Fostul premier, în vârstă de 69 de ani, a fost achitat în 2012 de o serie de acuzaţii care includ acceptarea de plicuri cu bani de la un om de afaceri american, Morris Talansky, pe când Olmert era primar al Ierusalimului şi ministru. El a primit aproximativ 600.000 de dolari de la Talansky în timpul mandatului de primar şi o sumă de bani suplimentară în timpul mandatului de ministru, dar tribunalul nu a găsit dovezi că banii ar fi fost folosiţi pentru scopuri personale ilicite sau finanţarea ilegală a campaniei.

Talansky, un evreu ortodox din Long Island, New York, a mărturisit că banii au fost cheltuiţi pe ţigări scumpe, călătorii la clasa întâi şi hoteluri de lux, în timp ce el insistă că nu a primit nimic la schimb.

Achitarea lui pentru cele mai grave acuzaţii la vremea respectivă a fost văzută ca o victorie majoră a lui Olmert, care neagă că ar fi corupt. El a fost condamnat pentru acuzaţii mai puţin grave, care i-au oferit speranţe cu privire la revenirea lui în politică.

Dar fostul director de personal al lui Olmert, Shula Zaken, a devenit ulterior martorul acuzării, oferind documente şi înregistrări ale conversaţiilor cu Olmert în legătură cu primirea ilegală a unor sume de bani, ceea ce a dus la rejudecarea procesului. În înregistrări, Olmert este auzit spunându-i lui Zaken să nu depună mărturie în primul proces pentru a nu-l incrimina.

Judecătorii au conchis că Olmert i-a dat lui Zaken o parte din bani în schimbul loialităţii sale şi a folosit banii în scopuri personale, fără să îi raporteze conform legii. Ei l-au condamnat pentru mită, dar şi pentru fraudă şi abuz de încredere.

Într-un proces separat din martie 2014, Olmert a fost condamnat pentru mită într-un scandal cu imobiliare la Ierusalim şi a fost condamnat la şase ani de închisoare. El a cerut să i se permită să rămână în libertate până la anunţarea verdictului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici