Fostul premier pakistanez Imran Khan, condamnat la trei ani de închisoare pentru corupţie

Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a fost arestat după ce un tribunal din Islamabad l-a condamnat la trei ani de închisoare şi l-a exclus din politică pentru "practici corupte" care au implicat vânzarea ilegală de cadouri de stat.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Fostul premier pakistanez Imran Khan, condamnat la trei ani de închisoare pentru corupţie

Fostul premier pakistanez Imran Khan, condamnat la trei ani de închisoare pentru corupţie

Khan, în vârstă de 70 de ani, a fost ridicat de poliţie de la locuinţa sa din Lahore sâmbătă, după ce un tribunal a emis o decizie în cazul Toshakaha, în care a fost acuzat că a vândut ilegal cadouri de la şefi de stat în valoare de sute de milioane de rupii.
 
Judecătorul a constatat că Khan a "prezentat în mod deliberat detalii false" ale cadourilor în instanţă şi că a fost implicat în acte de corupţie. După ce şi-a exprimat nemulţumirea că avocaţii lui Khan nu au fost prezenţi în instanţă, judecătorul l-a condamnat pe acesta la trei ani de închisoare şi a dispus ca acesta să fie exclus din politică timp de cinci ani.
 
Poliţia a înconjurat locuinţa lui Khan şi l-a reţinut aproape imediat după pronunţarea sentinţei. Potrivit ministrului de stat al informaţiilor, acesta a fost dus la Islamabad.
 
Avocatul lui Khan, Intezar Hussain Panjutha, a declarat că vor face apel împotriva hotărârii, numind-o un caz de "victimizare politică".
 
"Lui Khan nu i s-a dat posibilitatea de a se apăra şi de a-şi spune versiunea sa", a spus el. "Am vrut să prezentăm martori în favoarea sa, dar nu i s-a acordat această oportunitate. Khan nu a avut parte de un proces corect".
 
Decizia şi arestarea ulterioară îi vor reduce probabil şansele lui Khan de a participa la viitoarele alegeri generale din Pakistan, care sunt programate să aibă loc în octombrie sau noiembrie, relatează The Guardian.
 
Cunoscut pentru politica sa populistă, Khan a fost ales în 2018 cu sprijinul puternicei armate a ţării, dar, după ce a pierdut sprijinul acestora, a fost răsturnat de la putere anul trecut printr-un vot de neîncredere.
 
Aceasta este a doua oară în doar câteva luni când Khan este arestat, de când relaţia sa cu organizaţia militară s-a deteriorat şi a început o campanie publică împotriva celor mai înalţi responsabili ai ţării, acuzându-i inclusiv de două atentate la viaţa sa.
 
Aproape 100 de trupe paramilitare au fost implicate în arestarea lui Khan în luna mai, în timp ce acesta a intrat la tribunalul superior din Islamabad pentru a se prezenta într-unul dintre zecile de cazuri intentate împotriva sa. Câteva zile mai târziu, Curtea Supremă a decis că arestarea sa a fost ilegală şi a ordonat eliberarea sa.
 
Ulterior, Khan şi membrii partidului său politic, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), s-au confruntat cu o represiune majoră. Mii de persoane, inclusiv unii dintre cei mai importanţi membri ai partidului, au fost arestaţi. Khan a afirmat că armata se află în spatele încercărilor de desfiinţare a partidului său pentru a-l împiedica să candideze la următoarele alegeri şi l-a acuzat pe liderul acestuia, generalul Asim Munir, că îi poartă pică personal.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici