Fostul preşedinte afgan descrie momentul în care a fugit de talibani. „Nu ştiam unde vom merge”

  • Ashraf Ghani a dezvăluit că, atunci când s-a trezit, pe 15 august, „nu avea nicio bănuială” că va fi ultima sa zi în Afganistan.
  • El a fost aspru criticat şi acuzat că a abandonat ţara la acea vreme.
  • Acum se află în Emiratele Arabe Unite.
Urmărește
3204 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte afgan descrie momentul în care a fugit de talibani. „Nu ştiam unde vom merge”

Sursa foto: Mediafax.ro

Fostul preşedinte al Afganistanului, Ashraf Ghani, şi-a apărat decizia de a-şi părăsi ţara atunci când talibanii au început să preia controlul capitalei, în luna august a acestui an. Acesta a declarat joi, în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4, că a plecat pentru a preveni distrugerea Kabulului.

La începutul zilei, şi-a amintit Ghani, luptătorii talibani au convenit să nu intre în Kabul, „dar două ore mai târziu, acest lucru s-a schimbat”.

„Două tabere ale talibanilor se apropiau din două direcţii diferite”, a explicat fostul şef de stat. „Iar posibilitatea unui conflict între ei, care să distrugă complet oraşul şi să facă ravagii în rândul civililor, a fost iminientă”.

În primă instanţă, fostul preşedinte a fost de acord şi nu a avut nicio tragere de inimă să-i lase pe cei apropiaţi lui să părăsească Kabulul, inclusă fiind şi soţia sa. Propriul Consilier pentru securitate naţională a plecat şi el, iar dl.Ghani a aşteptat ca o maşină să-l ducă la Ministerul Apărării.

Maşina nu a venit niciodată, spune fostul lider politic, dar, în schimb, consilierul său s-a întors împreună cu şeful securităţii prezidenţiale şi i-a spus că „vor fi ucişi cu toţii” dacă va lua atitudine.

„Nu mi-au acordat mai mult de două minute”, a spus dl.Ghani. „Instrucţiunile mele fuseseră să mă pregătească pentru plecarea către [oraşul] Khost. Mi-au spus că acesta a căzut şi la fel şi Jalalabad. Nu ştiam unde vom merge. Abia când am decolat, a devenit clar că plecăm [din Afganistan]”, notează BBC.

În urma plecării sale, Ghani a fost aspru criticat de mulţi din Afganistan, inclusiv de vicepreşedintele său, Amrullah Saleh, care a numit gestul ca fiind unul „ruşinos”.

Preluarea de către talibani a statului nu a fost făcută într-o zi. Însă mulţi insistă că plecarea bruscă şi secretă a lui Ashraf Ghani, de pe 15 august, a asigurat o tranziţie mai sigură. Vidul creat de cel care a jurat în mod repetat să „lupte până la moarte” a adâncit dezordinea, iar mulţi îl învinuiesc şi pentru ceea ce nu a făcut în anii anteriori.

Au apărut şi speculaţii conform cărora liderul politic ar fi luat sume uriaşe de bani atunci când a plecat. Totuşi, acesta neagă orice acuzaţie: „vreau să precizez categoric, nu am scos niciun ban din ţară", a spus el, adăugând: "Stilul meu de viaţă este cunoscut de toată lumea. Ce aş face cu banii?".

În aceeaşi zi în care Ashraf Ghani a părăsit Kabul, talibanii au preluat controlul. De atunci, ţara a fost aruncată într-o criză umanitară şi economică, criză agravată şi de suprimarea oricărui sprijin internaţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici