Fostul preşedinte al Comisiei Europene sugerează Marii Britanii să părăsească UE: "Putem să le propunem o altă formă de parteneriat"

Fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE), socialistul Jacques Delors, a sugerat vineri Marii Britanii, ostilă unei aprofundări a integrării europene, să părăsească UE şi să opteze pentru o altă formă de parteneriat cu Europa.

Urmărește
1225 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Comisiei Europene sugerează Marii Britanii să părăsească UE: "Putem să le propunem o altă formă de parteneriat"

Jacques Delors (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Britanicii sunt interesaţi doar de interesele lor economice şi atât. Am putea să le propunem o altă formă de parteneriat", apreciază Jacques Delors, într-un interviu pentru cotidianul economic german Handelsblatt.

Premierul britanic David Cameron, care este suspus unor presiuni din partea "euroscepticilor" din cadrul partidului său conservator, a declarat luna trecută că susţine apartenenţa marii Britanii la Uniunea Europeană (UE), dar că vrea "un nou acord" care să comporte o procedură de neparticipare la probleme-cheie.

Într-un interviu publicat joi în The Guardian, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a avertizat că aceste tentative de recuperare a unor puteri de la UE ar putea pune blocul în pericol.

"Dacă britanicii nu urmează tendinţa către o mai mare integrare în Uniunea Europeană, vom putea rămâne totuşi prieteni, dar sub altă formă", apreciază, pentru Handelsblatt, Jacques Delors, care pledează cu insistenţă pentru o aprofundare a integrării politice în cadrul UE.

Ca posibilităţi de parteneriat cu Marea Britanie, Delors citează "o formă ca cea a Spaţiului Economic european" sau "un acord de liber-schimb".

În cazul unei ieşiri din UE, Marea Britanie va rămâne totuşi "un partener privilegiat", insistă Delors. "Marea Britanie este importantă (din punct de vedere) strategic şi economic, dar la fel cum sunt şi alte state", ca India şi China, în opinia sa.

Pe de altă parte, Herman Van Rompuy a apreciat că o retragere a Marii Britanii din UE ar fi ca şi cum "un prieten bun ar pleca în deşert".

Marea Britanie face parte din UE din 1973, dar nu s-a alăturat zonei euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici