Fostul preşedinte al Ungariei acuză forţele politice actuale că destabilizează ţara

Guvernul şi Parlamentul au "destabilizat temelia" Ungariei, reducând Constituţia la un instrument al luptelor politice cotidiene, a declarat, într-un interviu, fostul preşedinte, Laszlo Solyom.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Ungariei acuză forţele politice actuale că destabilizează ţara

Laszlo Solyom (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Metoda "războiului permanent", care s-a remarcat prin "adoptarea unor măsuri şi legi surpinzătoare fără o pregătire corespunzătoare" este de rău augur pentru ţară, a dus la instabilitate legislativă şi a adus prejudicii mediului de afaceri pentru agenţii economici, a declarat Solyom joi pentru săptămânalul Heti Valasz.

"Realizările de până acum nu justifică metodele de război", a declarat acesta. Şi nici condiţiile din ţară nu garantează aceste metode, a adăugat preşedintele care a condus ţara între 2005 şi 2010.

Solyom a declarat că unele state din zona euro au aplicat la rândul lor metode neortodoxe şi au făcut sacrificii, dar s-au abţinut de la "ruinarea sistemului constituţional". Cehia, Polonia şi Slovacia au gestionat criza menţinând cultura constituţională, a declarat acesta.

În acelaşi timp, acuzaţiile nefondate referitoare la "fascismul şi dictatura disimulate" ar trebui respinse întrucât discreditează criticile constructive, a declarat el, adăugând că opoziţia nu a reuşit să "depăşească certurile cotidiene".

Întrebat de ce este rău ca forţele guvernamentale să îşi folosească majoritatea de două treimi în vederea modificării Constituţiei, Solyom a pledat pentru moderaţie: "Folosim cuţitul şi furculiţa chiar dacă legea nu ne interzice folosirea degetelor", a declarat el.

Planurile Guvernului privind obligativitatea participării la vot ar avea rezultate contrare Constituţiei şi ar avea ca efect creşterea absenteismului, a apreciat el. Asemenea reglementări ar "limita votul general, care a fost o realizare a constituţiei noastre istorice şi nu o greşeală a Occidentului". Solyom a sugerat că Guvernul sau Parlamentul ar trebui să ceară Curţii Constituţionale să analizeze în avans dacă legea reapectivă este constituţională sau nu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici