Fostul preşedinte francez Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO din cauza ofensivei militare din Siria

Fostul preşedinte francez François Hollande propune suspendarea Turciei din Alianţa Nord-Atlantică din cauza ofensivei militare turce din nordul Siriei, condamnată dur de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

Urmărește
1824 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte francez Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO din cauza ofensivei militare din Siria

BREAKING Fostul preşedinte francez Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO din cauza ofensivei militare din Siria

Francois Hollande, care în anul 2015 a decis participarea Franţei la coaliţia internaţională antiteroristă din Siria, a cerut acţiuni urgente pentru oprirea ofensivei militare turce în Siria.

"În calitatea de preşedinte al Franţei, am colaborat, în cadrul acestei coaliţii, cu grupurile kurde din Siria. Erau principalele puncte de susţinere, la sol, pentru atacarea poziţiilor reţelei teroriste Daesh (Stat Islamic). (...) Prin această cooperare discretă, am contribuit alături de kurzi la eliminarea reţelei Daesh din nordul Siriei, până la Raqqa. (...) Kurzii au fost şi sunt aliaţi. Nu doar că avem o datorie faţă de ei, ci trebuie să îi ajutăm imediat", a declarat François Hollande într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien.

"Ofensiva turcă în Siria a fost posibilă doar pentru că preşedintele SUA, Donald Trump, a comis greşeala de a-i oferi această oportunitate preşedintelui Recep Tayyip Erdogan: au fost retraşi militarii americani care erau în zona de securitate, în zona-tampon dintre Turcia şi nordul Siriei (...)", a explicat François Hollande.

"Turcia este membră NATO. Cum putem admite că o ţară care este într-o alianţă cu noi poate ataca o forţă care este principalul nostru partener contra Daesh. În acest context, se pune problema relaţiei Turciei cu NATO", a subliniat fostul preşedinte al Franţei.

Întrebat dacă Turcia ar trebui exclusă din NATO, François Hollande a răspuns: "Nu, dar trebuie suspendată participarea. Este o decizie în resortul Consiliului NATO. Situaţia este inacceptabilă, deoarece Tratatul NATO prevede că atunci când un membru este atacat, există o reacţie automată din partea celorlalte ţări. Acest lucru ar însemna că în cazul ripostei kurzilor din Siria, trebuie susţinute trupele turce: acest lucru ar fi imposibil de argumentat şi imoral".

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Turciei să înceteze rapid ofensiva militară antikurdă din Siria. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Turcia să dea dovadă de reţinere în ofensiva militară lansată în nordul şi nord-estul Siriei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său din SUA, Donald Trump, să exercite presiuni pentru încetarea imediată a ofensivei militare turce din nordul Siriei, anunţă Palatul Elysée.

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Taguri:
franţa,
hollande,
turcia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici