- Home
- Externe
- TEHERAN, (04.08.2015, 09:05)
- Valentin Vidu - Mediafax
Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad încearcă să revină în viaţa politică
Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a lansat o campanie politică înaintea alegerilor parlamentare din februarie, în ceea ce s-ar putea dovedi o provocare la adresa moderaţilor din spatele acordului istoric în dosarul nuclear încheiat luna trecută, relatează AP în pagina electronică.
Urmărește
478 afișări
Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad încearcă să revină în viaţa politică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Puţini se aşteaptă la o reeditare a victoriei surprinzătoare a lui Ahmadinejad din alegerile din 2005, începutul unei preşedinţii de opt ani, marcate de o confruntare cu Occidentul, o retorică incendiară cu Israelul şi refuzul compromisului cu privire la programul nuclear iranian controversat. Mulţi foşti aliaţi s-au întors împotriva lui Ahmadinejad, iar doi dintre foştii săi vicepreşedinţi au fost încarceraţi pentru corupţie.
Însă fostul preşedinte populist s-ar bucura de o susţinere puternică în mediul rural şi ar putea fi considerat de către liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, o contrapondere faţă de reformatori, care au încercat să inverseze moştenirea conflictuală a lui Ahmadinejad după alegerea în urmă cu doi ani a lui Hassan Rohani, un moderat, în funcţia de preşedinte.
Ahmadinejad, în vârstă de 58 de ani, a rupt tăcerea pe care o păstrează de doi ani la un miting al susţinătorilor săi, joi, promiţând să "redefinească idealurile revoluţionare" enunţate de liderul Revoluţiei islamice din 1979, ayatollahul Ruhollah Khomeini.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Bilanţ actualizat. Creşte numărul deceselor provocate de incendiile din California
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia: Zoran Milanovic a obţinut un nou mandat la conducerea ţării
-
Mai multe persoane sunt cercetate penal după protestul de duminică
"Cu voia lui Allah, victoria este un viitor foarte luminos care ne aşteaptă. Dar ne vom confrunta cu piedici şi obstacole satanice în cale", a declarat el în faţa a aproximativ 400 de susţinători, la Teheran. "Nu trebuie să uităm că Statele Unite sunt inamicul nostru", a subliniat el.
Fostul preşedinte şi-a îndemnat susţinătorii "să acţioneze cu energie în provincii". El este popular în rândul săracilor din mediul rural, după ce Guvernul său a dat bani în numerar, lunar, după ce a tăiat subvenţiile la hrană şi energie, şi din cauza condamnării capitalismului şi nedreptăţii. Cât a fost la putere a primit mii de scrisori zilnic de la iranieni obişnuiţi, iar la începutul săptămânii trecute oameni au făcut coadă la poarta reşedinţei sale din Teheran pentru a-i cere să-i ajute.
Însă mulţi iranieni din clasa de mijloc, inclusiv în micile oraşe, dau vina pentru impunerea sancţiunilor internaţionale paralizante în legătură cu programul nuclear iranian pe retorica sa antioccidentală bombastică. Iar actualul Guvern se află într-un proces de scoatere a milioane de iranieni bogaţi de pe listele pentru acordarea de ajutoare sociale, pentru a mai uşura o criză bugetară provocată în parte de sancţiuni şi scăderea preţului petrolului.
Ahmadinejad nu a comentat pe tema acordului în dosarul nuclear, prin care vor fi anulate sancţiuni internaţionale dureroase în schimbul limitării activităţilor nucleare iraniene. El nu poate face mare lucru pentru a deraia acordul, mai ales dacă acesta este susţinut de liderul suprem. Însă o susţinere puternică a lui Ahmadinejad în alegerile din februarie ar putea afecta o apropiere a Iranului de Statele Unite şi să pregătească terenul pentru o eventuală revenire a acestuia la preşedinţie.
Cariera politică a lui Ahmadinejad s-a încheiat, însă "ahmadinejadismul" - modul în care acesta a amestecat populismul economic şi o politică externă belicoasă - rămâne o "ameninţare la adresa ţării", apreciază Sadeq Kharrazi un fost adjunct al ministrului de Externe.
În lipsa unor sondaje de opinie de încredere, este imposibil ca nivelul susţinerii de care se bucură Ahmadinejad să fie cunoscut. Orice revenire a acestuia în politică depinde de Khamenei care, împreună cu o mână de oameni pe care i-a numit în funcţii, selectează candidaţii în alegerile parlamentare şi prezidenţiale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe