- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (31.03.2015, 18:15)
- Departamentul Externe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul preşedinte moldovean Petru Lucinschi despre reţinerea fiului său: Sunt pur şi simplu şocat
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi se declară ”şocat” de reţinerea fiului său, Sergiu Lucinschi, spunând că, probabil, ”e cam puţin ce se întâmplă în România şi era necesar încă un show”.
Urmărește
741 afișări
Petru Lucinschi (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)
Într-un interviu acordat postului moldovean de televiziune Prime, fostul preşedinte Petru Lucinschi se declară ”mirat” şi ”pur şi simplu şocat” de reţinerea fiului său.
"Eu ştiu numai ceea ce cunosc: cunosc că fiul meu are un business şi eu nu înţeleg un lucru - un litigiu de business este prezentat ca la un nivel politic. Probabil că e necesar un show, e cam puţin ce se întâmplă în România şi mai este nevoie de încă de unul”, a declarat Lucinschi pentru prime.md.
"Din ceea ce ştiu eu, feciorul meu, cu un an şi jumătate în urmă, mi-a spus că el i-a dat în judecată pe partenerii lui fiindcă i-au furat businessul. În acest timp l-am tot întrebat, iar el răspundea că nu vor să-l ia în examinare. Nu-l examinează. Peste un an şi jumătate, pleacă procurorul care s-a ocupat cu chestia aceasta şi nu l-au pus pe rol acest dosar. Apoi au vrut să se împace şi amiabil să rezolve această problemă. A trecut timpul, iar apoi feciorul îmi spune că «gata, ne-am înţeles». (...) Eu pur şi simplu sunt şocat! El s-a adresat în judecată că l-au furat, ca peste un an şi jumătate să se întâmple ceea ce s-a întâmplat acum. Detaliile o să le vedem, dar eu sunt foarte mirat”, a mai spus Petru Lucinschi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Presa din Republica Moldova a relatat pe larg despre reţinerea lui Sergiu Lucinschi, suspectat de fapte de corupţie, notând că acesta a fost "arestat doar în România" şi adăugând: "DNA nu are cum să treacă Prutul. Noi trebuie să-l trecem, revenind unde ne e locul”.
Într-un articol cu titlul "Lucinschi a fost arestat, dar doar în România; DNA-ul nu va trece Prutul", Jurnal de Chişinău scrie că "Serghei Lucinschi, una dintre cele mai odioase figuri ale Moldovei anilor ’90, când pensiile se plăteau în caloşi şi săpun, iar cei 350 de lei salariu pe care-i aveau profesorii nu veneau cu lunile, a fost ridicat aseară de procurorii DNA".
Fiul cel mare al fostului preşedinte Petru Lucinschi, Serghei, se lăuda în acei ani că este stăpân peste patru milioane de sclavi, susţine publicaţia, adăugând că, "în timp ce el îşi permitea să aibă un garaj cu zeci de maşini de lux, sute de mii de copii din ţară îşi permiteau să mănânce îngheţată de maximum două-trei ori pe an”.
"A fost nevoie de vreo 20 de ani după dezmăţul pe care acest fecior de preşedinte şi l-a permis în Moldova, ca să fie arestat. Şi într-o altă ţară. O altă ţară pentru el şi tatăl său, nişte românofobi atroce. Ghinionul său a fost că s-a stabilit în România. Acolo unde legea deja funcţionează, iar indivizii ca el ajung să plătească mai devreme sau mai târziu", continuă Jurnal de Chişinău, care conchide: "Am văzut că mulţi se roagă ca DNA să treacă Prutul. Nu fraţilor, DNA-ul nu are cum să treacă Prutul. Noi trebuie să-l trecem, revenind acolo unde ne este locul".
Potrivit site-ului de informaţii economice Mold-Street.com, Sergiu Lucinschi, în vârstă de 50 de ani, a făcut studii în domeniul artelor la Moscova şi chiar era cunoscut ca un bun cântăreţ. În anii 1990-2000 a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte Most (Podul) din Moscova.
În anul 2011, s-a mutat în România, unde a preluat gestiunea companiei Genesis International, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Republica Moldova, compania Genesis International a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi a zece străzi din Chişinău, în baza unui credit acordat de o companie străină.
În anul 2012, compania Genesis International a intrat în insolvenţă, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care drept argument erau aduse subcontracte de lucrări la drumurile din Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria şi Toto&Taddei SPA din Italia, mai scrie Mold-Street.com.
Anul trecut, Serghei Lucinschi a înregistrat la Moscova două noi companii: Vest-Torg şi Glavreghionproiect.
Citeşte şi:
Procurorul DIICOT, Remus Tudoran Jurj, anchetat în dosarul de şantaj al lui Lucinschi şi Pricop
Citeşte şi:
Presa din R.Moldova scrie despre Sergiu Lucinschi: A fost una dintre cele mai odioase figuri ale Moldovei anilor ’90. A fost nevoie de 20 de ani ca să fie reţinut
Citeşte şi:
Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, reţinut de procurorii DNA
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru şantaj şi trafic de influenţă şi pe Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru luare de mită, urmând să ceară marţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.
În acelaşi dosar, sunt cercetaţi pentru complicitate la şantaj procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.
Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a şantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deşi acesta nu îi datora bani, spunând că doar aşa îşi va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.
Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că poate determina anchetatorii să ridice sechesterul pus pe bunurile acestuia şi să soluţioneze favorabil dosarele acestuia, indiferent de probele existente. În schimbul acestui "ajutor", Sergiu Lucinschi ar fi primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, arată procurorii în ordonanţa de reţinere.
Cei doi ar fi încheiat pentru aceşti bani un contract fictiv de împrumut, prin care omul de afaceri recunoştea că i-ar datora lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro şi se angaja să îi restituie până la 24 decembrie 2015.
Procurorii au mai arătat în ordonanţa de reţinere că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri pe care îl şantaja că "va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.
În acest context, ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăşura activităţi specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, iniţial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.
"Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior", au precizat procurorii.
Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.
În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Procurorul DIICOT, Remus Tudoran Jurj, anchetat în dosarul de şantaj al lui Lucinschi şi Pricop
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe