Fostul şef al KGB Leonid Tibilov, ales preşedinte al Osetiei de Sud

Fostul şef al KGB din Osetia de Sud Leonid Tibilov a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, cu 54,12 la sută din voturi, potrivit rezultatelor anunţate luni în acest teritoriu separatist georgian susţinut de Moscova.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al KGB Leonid Tibilov, ales preşedinte al Osetiei de Sud

Fostul şef al KGB Leonid Tibilov, ales preşedinte al Osetiei de Sud cu 54,12 la sută din voturi (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

"Leonid Tibilov este considerat ales în postul de preşedinte al republicii Osetia de Sud", a declarat preşedinta Comisiei electorale, Bela Plieva, citată de agenţia rusă RIA Novosti.

Contracandidatul lui Tibilov, delegatul pentru drepturile omului din republica autoproclamată, David Sanakoev, în vârstă de 35 de ani, a obţinut 42,65 de procente, conform acestor rezultate.

Rata de participare a fost de 71,26 la sută, conform aceleiaşi surse, la acest scrutin care trebuie să pună capăt unei crize politice de mai multe luni.

Leonid Tibilov, în vârstă de 60 de ani, s-a clasat pe primul loc şi la primul tur de scrutin, desfăşurat la sfârşitul lui martie.

Format, potrivit RIA Novosti, la şcoala KGB din Minsk (Belarus) în perioada sovietică, el are gradul de general şi a fost ministru al Securităţii Statului în Osetia de Sud - şeful KGB local - în anii '90.

Aceste alegeri au loc după anularea scrutinului din 27 noiembrie câştigat de opozanta Alla Djioeva în faţa unui candidat ales de "preşedintele" în exerciţiu Eduard Kokoiti cu acceptul Kremlinului.

După invalidarea votului, opozanta a preluat conducerea mişcării de contestare, marcate de zece zile de manifestaţii.

În februarie, ea a fost spitalizată după ce, potrivit susţinătorilor ei, a fost lovită de poliţiştii veniţi să o aresteze. Djioeva era acuzată că vrea să organizeze o lovitură de stat.

Ea nu a candidat la noile alegeri şi urmăririle demarate împotriva ei au fost, pentru moment, abandonate.

Acel scrutin, invalidat oficial pentru nereguli, a fost considerat un revers pentru Rusia, care a instalat trupe şi a plasat sub protecţia sa Osetia de Sud, precum şi un alt teritoriu separatist georgian, Abhazia, după războiul ruso-georgian din august 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici