Fostul şef al agenţiei israeliene de spionaj Mossad a acordat un interviu revelator despre operaţiunile ţării sale împotriva Iranului, relatează
BBC.
Yossi Cohen a dat detalii despre furtul arhivei nucleare a Iranului, aflată într-un depozit de la Teheran. Astfel, în 2018 zeci de mii de documente au ajuns în Israel.
De asemenea, el a sugerat implicarea israeliană în distrugerea instalaţiei nucleare iraniene de la Natanz şi asasinarea unui om de ştiinţă, şeful programului nuclear al Iranului. Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat pe un drum în afara Teheranului în noiembrie anul trecut, Iranul învinuind public Israelul pentru acest atac.
Yossi Cohen s-a retras săptămâna trecută din funcţie.
Acesta a acordat interviul exploziv jurnalistului Ilan Dayan pentru canalul 12 din Israel şi a fost difuzat joi seară.
Benjamin Netanyahu l-a numit pe Cohen în funcţia de şef al Mossadului la sfârşitul anului 2015. S-a alăturat agenţiei în 1982 după ce a studiat la universitatea din Londra şi a declarat că a avut „sute” de paşapoarte de-a lungul carierei sale.
Netanyahu a vorbit despre fişierele furate la o conferinţă de presă din 2018 şi a spus că acestea dovedeau faptul că Iranul a încercat în să fabrice, în secret, arme nucleare, acuzaţie pe care Iranul a negat-o.
Cohen a declarat în cadrul interviului că a fost nevoie de 2 ani pentru a planifica operaţiunea. În total, 20 de agenţi Mossad au fost implicaţi şi niciunul dintre aceştia nu era cetăţean israelian. Operaţiunea a fost urmărită de el, de la un centru de comandă din Tel Aviv. Agenţii au pătruns într-un depozit şi au trebuit să spargă peste 30 de seifuri, a povestit fost şef al Mossad.
Toţi agenţii au supravieţuit şi sunt bine, a adăugat el, deşi unii au fost nevoiţi să plece din Iran.
Cohen a sugerat, de asemenea, implicarea Mossadului în alte operaţiuni despre care se zvonea că ar fi fost opera agenţilor de la Tel Aviv.
Cohen a vorbit la începutul interviului despre instalaţia nucleară iraniană de la Natanz.
Iranul a declarat că sabotajul a provocat un incendiu la locul de îmbogăţire a uraniului în iulie 2020. La o zi după instalarea unor noi echipamente, în aprilie anul acesta, oficialii au declarat din nou că au fost sabotate şi că au suferit daune majore. Iranul a acuzat Israelul de „terorism nuclear” în legătură cu incidentul.