FOTO. Cum arăta Iranul înainte de revoluţia din 1979. Femeile erau încurajate să studieze, iar americanii erau văzuţi ca prieteni

Înainte de revoluţia din 1979, Iran era o dictatură condusă de şah. Ţara era un aliat al SUA, de la care cumpăra armament de ultimă generaţie, iar, în ciuda regimului opresiv, societatea era din foarte multe puncte de vedere una modernă. Exista un oarecare nivel de libertate culturală şi un proces de secularizare, inspirat de Occident.

Urmărește
9075 afișări
Imaginea articolului FOTO. Cum arăta Iranul înainte de revoluţia din 1979. Femeile erau încurajate să studieze, iar americanii erau văzuţi ca prieteni

Şahul Muhammed Reza Pahlevi şi Regina Fawzia

Şahul Mohammad Reza Pahlavi a industrializat forţat multe regiuni ale ţării şi a persecutat triburile care au refuzat schimbarea. Pe măsură ce dictatura monarhului a devenit tot mai opresivă, s-au pus bazele celebrei revoluţii. 

După revoluţia din 1979, Iranul a devenit o teocraţie condusă de liderul suprem, ayatollahul Ruhollah Khomeini. Ayatollahul este şeful statului, comandantul suprem al armatei şi liderul religios al ţării.

Însă înainte de schimbarea regimului, şahul, care avea educaţie occidentală, a transformat faţa Iranului, după cum se vede în imaginile de mai jos.

Deoarece era situat aproape de colonia India şi era un important exportator de petrol, Iranul era un aliat al Imperiului Britanic. În imaginea de mai jos apare familia regală persană, alături de premierul britanic Winston Churchill. 

SUA şi Iranul erau aliaţi apropiaţi. Şahul s-a întâlnit, în 1969, cu preşedintele american Richard Nixon la Washington. Teheranul a cumpărat masiv tehnologie militară americană, printre care tancuri M60A1, avioane F-14 Tomcat, elicoptere de atac Cobra şi distrugătoare. Iranul a dorit să cumpere chiar şi avioane spion SR-71 Blackbird, dar a fost refuzat. Astfel, în 1979, când s-a schimbat regimul, Iranul avea cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu.

Foto: Hepta

În societatea iraniană condusă de şah, femeile se bucurau de un nivel ridicat de libertate. 

Femeile erau încurajate să studieze. 

Iar purtarea vălului islamic nu era permisă. 

Fiind o societate orientată spre Occident, Iranul era vizitat de multe celebrităţi. În imaginea de mai jos apare actriţa italiană Gina Lollobrigida.

Monarhii din Iran trăiau pe picior mare. În imaginea de mai jos, realizată în 1953, Împărăteasa Soraya, a doua soţie a lui Mohammad Reza Pahlavi, probează o rochie în atelierul designerului vestimentar italian Emilio Schuberth. 

De altfel, stilul de viaţă dus de casa regală a reprezentat una dintre cauzele revoluţiei. Mai jos vedeţi Palatul Alb al şahului din capitala Teheran. Alte lucruri care au nemulţumit o mare parte din populaţie, pe vremea şahului, au fost corupţia, lipsa multor libertăţi sau brutalitatea regimului. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici