FOTO Organizaţia de Tineret a PMP a vrut să-i "reîmprospăteze" memoria lui Vladimir Putin, de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Ce i-au cerut membrii liderului rus

Peste 20 de membri ai Organizaţiei de Tineret a PMP au mers, luni, la sediul Ambasadei Federaţiei Ruse din Bucureşti, cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România pentru a-i “remprospăta memoria” şi a-i transmite o scrisoarea preşedintelui Vladimir Putin, cerându-i să nu mai "falsifice istoria".

Urmărește
2497 afișări
Imaginea articolului FOTO Organizaţia de Tineret a PMP a vrut să-i "reîmprospăteze" memoria lui Vladimir Putin, de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Ce i-au cerut membrii liderului rus

Organizaţia de Tineret a PMP a vrut să-i "reîmprospăteze" memoria lui Vladimir Putin, de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Ce i-au cerut membrii liferului rus

Tinerii au stat în faţa Amabasadei Federaţiei Ruse aproximativ o jumătate de oră, un mic grup ţinând în mână o harta a lagărelor în care au fost deportaţi românii din Basarabia şi Bucovina de Nord, pentru a-i "reîmprospăta memoria” preşedintelui Vladimir Putin.

Membrii Organizaţiei de Tineret a PMP au vrut să înregistreze, la ambasadă, o scrisoare adresată preşedintelui Putin, însă, nu li s-a permis accesul în sediul instituţiei. Astfel, au decis să trimită scrisoarea şi harta prin curier către Ambasada Federaţiei Ruse.

„La sfârşitul lui iunie 1940, în urma acelei decizii, şi anume Pactul Ribbentrop-Molotov, cetăţenii români s-au trezit peste noapte cetăţeni sovietici, iar, un an mai târziu, aveau să trăiască o tragedie. Sute de mii de români, de la nou-născuţi la bătrâni neajutoraţi, din Basarabia şi Bucovina de Nord, au fost deportaţi în condiţii inumane. În vara lui 1941, URSS declanşează primul val de deportări în masă a populaţiei din Basarabia şi Bucovina de Nord. Au fost trei valuri de acest fel. În total, peste 100.000 de români au fost deportaţi. Foarte mulţi dintre ei şi-au găsit acolo sfârşitul”, au susţinut tinerii în scrisoarea pe care au vrut să o transmită lui Vladimir Putin.

„Aceasta este, stimate domnule Preşedinte, istoria adevărată. Cea pe care o negaţi, cea pe care o falsificaţi în manualele de istorie, cea pe care o acoperiţi prin minciună şi sfidare”, au mai spus tinerii din PMP, potrivit documentului citat.

Tinerii din PMP au susţinut că Federaţia Rusă are obligaţia să ceară scuze familiilor celor care au suferit de pe urma deportărilor.

„Autorităţile Federaţiei Ruse au obligaţia, cel puţin, să ceară scuze tuturor familiilor celor care au avut de suferit în urma deportărilor, iar pe viitor, să aibă demnitatea de a respecta dreptul popoarelor de a-şi decide viitorul fără intervenţii străine”, se arată în scrisoarea adresată lui Vladimir Putin.

Parlamentul a decis, în urmă cu o săptămână, ca ziua de 27 martie să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare naţională, iniţiatorul proiectului, deputatul PMP Eugen Tomac, susţinând că “uitarea istoriei este totuna cu trădarea”.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici