Fotografia cu femeia care a folosit sloganul nazist „Arbeit macht frei” de la Auschwitz ca mesaj de protest faţă de şomaj, virală

Publicat: 06 05. 2020, 15:42
Actualizat: 06 05. 2020, 16:48
Muzeul memorial de la Auschwitz şi guvernatorul din Illinois denunţă folosirea sloganului nazist de tragică amintire – ”Arbeit macht frei” – pe pancarta unei femei la un protest din Chicago faţă de măsurile de restricţie din domeniul muncii impuse de covid-19. Fotografia care prezintă femeia cu mesajul de origine nazistă a devenit virală şi a stârnit indignarea în toată lumea, mai ales în comunităţile evreieşti, relatează nbcnews.com.
 
Adaptat total neinspirat ca formulă metaforică de protest faţă de pierderea sau întreruperea jobului, utilizarea cumplitului motto nazist de la intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz a generat reacţii virulente în presa internaţională şi pe social media. Prima entitate care a reacţionat imediat a fost muzeul memorial din localitatea poloneză printr-o scurtă dar grăitoare postare pe contul oficial de Twitter. ”Aceste cuvinte au devenit un simbol al urii. Este dureros să vedem cum acest simbol este instrumentat şi utilizat din nou pentru a răspândi ura. Este un simptom al degenerării morale şi intelectuale.”, se arată în ”tweet”-ul muzeului memorial de la Auschwitz. Postarea prezintă şi fotografia de la protest, descriind ca total nefericit mesajul de pe pancartă, întrucât acesta le dădea o ”cinică iluzie” prizonierilor din lagărul morţii. În traducere, sloganul ”Arbeit macht frei” înseamnă ”munca te face liber” şi este sinonim cu oroarea Holocaustului.
 
La fel de contrariat de acest incident din Chicago a fost şi guvernatorul statului Illinois, el însuşi evreu, care a declarant public că desi ”va apăra până la moarte drepturile protestatarilor de a nu avea dreptate”, libertatea de exprimare nu trebuie să degenereze într-o expresie a urii şi a bigotismului. Acesta a adăugat că, în contextul măsurilor severe de lockdown din statul pe care-l guvernează mai apar, din păcate, astfel de episoade, unele involuntar antisemite. ”Pentru mulţi sensul acestui slogan este necunoscut, aşa cum este şi semnificaţia svasticii, de exemplu… dar dacă înţelesul este cunoscut, atunci aceasta reprezintă o demonstraţie a urii care este printre noi…”, a conchis guvernatorul  J.B. Pritzker.
 
Fotografia a fost realizată de un asistent medical în timpul unui miting intitulat ”Re-open Illinois!” (”Redeschideţi Illinois-ul!, n.red.) Acesta a declarat că după ce a confruntat-o pe femeie în legătură cu mesajul de pe pancartă, aceasta i-ar fi răspuns că nu e neo-nazistă sau antisemită, ci că, dimpotrivă, chiar are şi prieteni evrei. Femeia ar fi adăugat că mesajul ei trebuie înţeles exclusiv ca o metaforă şi nu interpretat altfel. NBC News nu a reuşit încă s-o identifice pe femeie pentru a-i solicita o reacţie.