Cercetătorii afirmă că au găsit o modalitate de efectuare rapidă a testelor privind apariţia focarelor de infecţie pentru a verifica dacă epidemiile şi pandemiile periculoase se pot răspândi. Autorităţile din domeniul sănătăţii din întreaga lume au convenit că apariţia unei pandemii este probabilă, dar sunt îngrijorate în ceea ce priveşte răspândirea virusului gripei aviare H5N1.
Acesta afectează rar oamenii, dar, din 2003, au fost infectate cu acest virus 322 de persoane, dintre care 195 au murit.
Majoritatea au fost infectate direct de către păsări, dar s-au constatat câteva cazuri în care persoanele s-au infectat reciproc: în 2006 toţi cei opt membri ai unei famili din Sumatra au murit, iar în Turcia alţi opt au fost infectaţi, dintre care patru au murit. Autorităţile se tem cel mai mult de faptul că virusul ar fi putut dobândi capacitatea de a se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, ceea ce ar putea provoca o pandemie.
În Sumatra, una din insulele indoneziene, o femeie în vârstă de 37 de ani pare să îi fi transmis virusul nepotului ei în vârstă de zece ani, care l-a transmis surorii sale, şi apoi tatălui său. Testele ADN au arătat că tulpina virusului care a provocat moartea tatălui era foarte asemănătoare cu cea din sângele băiatului.