Fotoreportaj Gândul de pe EuroMaidan. Cum arăta protestul din Kiev înainte de expirarea ultimatumului opoziţiei

Protestatarii de pe EuroMaidan, cum sunt cunoscuţi ucrainenii care stau de două luni în stradă pentru a cere îndepărtarea de Rusia, o democraţie solidă şi un viitor mai bun pentru copiii lor se pregăteau joi, înainte de expirarea „armistiţiului” de 24 de ore anunţat de liderii opoziţiei, de ceea ce se anunţă a fi o confruntare extrem de violentă.

Urmărește
1012 afișări
Imaginea articolului Fotoreportaj Gândul de pe EuroMaidan. Cum arăta protestul din Kiev înainte de expirarea ultimatumului opoziţiei

Fotoreportaj Gândul de pe EuroMaidan. Cum arăta protestul din Kiev înainte de expirarea ultimatumului opoziţiei

După câteva zile de ciocniri dure cu forţele de intervenţie, în urma cărora au murit cel puţin cinci protestatari (patru prin împuşcare) şi au fost rănite sute de persoane, inclusiv jurnalişti, fostul campion de box Vitali Klitscho i-a dat preşedintelui Viktor Ianukovici, la finalul negocierilor eşuate de miercuri seară, 24 de ore pentru a convoca alegeri anticipate şi pentru a abroga un pachet de legi a căror duritate a animat mişcarea protestatară. Nimeni nu este, însă, prea încrezător la Kiev că Ianukovici va ceda. Protestatarii ne-au spus că vor rămâne pe EuroMaidan (Piaţa Independenţei din Kiev) până la sfârşit. Sfârşitul lor, sfârşitul lui Ianukovici şi al regimului actual - nu contează. În Ucraina, se joacă acum după regula „totul sau nimic”. Nimeni nu vrea să facă acum un pas înapoi. În acest context, seara de joi se anunţă a fi una dintre cele mai periculoase din cele două luni de proteste cât a trecut de la refuzul preşedintelui ucrainean de a mai semna acordurile europene, la Vilnius. Corespondentul gândul, Alina Matiş vă prezintă, din Kiev, portretul EuroMaidanului în ziua „armistiţiului”:

Mirosul celor două maidane

În Kiev, există două „EuroMaidane”, unul militant/ideologic, altul de apărare. Le distingi după miros şi după culoarea zăpezii. Te mai poţi orienta şi după numărul de răngi din jurul tău. În Piaţa Independenţei, miroase a lemn ars, iar zăpada e albă. În Piaţa Europei, locul în care s-au purtat marile lupte - la propriu - miroase a cauciuc ars, iar zăpada e mai degrabă funingine îngheţată.

Peste tot, oamenii sunt foarte bine organizaţi şi mândri de ceea ce fac pentru ţara lor. Nicăieri nu vezi poliţist. Poliţiştii sunt îmbrăcaţi civil şi nu intervin decât în situaţii grave. Cordonul de trupe speciale se formează în capătul Pieţei Europei. Nicio uniformă nu are curajul să intre în vreuna din pieţe. Pieţele sunt ale lor, explică protestatarii.

Protestatarii construiesc baricade. În spatele lor, posterul jocului Angry Birds a devenit Angry Ukrainians

În Piaţa Independenţei, la temperaturi sub -10 grade Celsius, oamenii improvizează sobe, au corturi şi cantine ambulante, la care dau „euro-borş”. Au şi o scenă, plină cu icoane, la care câte un lider al protestatarilor sau al opoziţiei se ocupă de animarea mulţimii. Se ţin discursuri naţionaliste, se vorbeşte despre eroi, sunt ore de rugăciune. Printre cei care stăteau în faţa scenei, am găsit doi prieteni, Vasîl şi Vladimir, care fac naveta câte o săptămână din alt oraş la Kiev. O săptămână protestează, alta stau acasă. „Vin aici pentru copiii mei, penntru un viitor mai bun pentru ei, mai liber, pentru o Ucraină mai aproape de Uniunea Europeană şi cât mai departe de Rusia. Cât mai departe”, ne spune Vasîl. Vladimir are doi copii cu handicap acasă, ne povesteşte într-o engleză pe care o completează gesticulând. Între ei şi maidan îşi împarte viaţa. Va veni la proteste cât va fi nevoie, ne spune Vladimir.

Diviziunea muncii pe EuroMaidan

Cel mai frapant lucru la EuroMaidan este cât de bine organizat a devenit. Există acolo, în centrul Kievului, plin acum de steaguri, mesaje pro-europene şi de chipul Iuliei Timoşenko, o diviziune a muncii remarcabilă. Unii dau la lopată, pentru a curăţa gheaţa de pe asfalt. Alţii fac de mâncare, alţii se plimbă cu ceaiuri şi pâine cu gem printre protestatari. Alţii, cu veste de protecţie improvizate, căşti, măşti de gaze, bâte şi răngi, asigură paza.

Citeşte continuarea fotoreportajului pe www.gandul.info

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici