Prima pagină » Știri externe » Fragila ameliorare a relaţiilor dintre Rusia şi NATO, ameninţată de scutul antirachetă – presă

Fragila ameliorare a relaţiilor dintre Rusia şi NATO, ameninţată de scutul antirachetă – presă

Planurile NATO de a amplasa un sistem antirachetă din primăvara lui 2012 în Europa ameninţă să afecteze fragila detensionare a relaţiilor cu Rusia, care vrea garanţii că sistemul nu este îndreptat împotriva sa, comentează Financial Times, în ediţia electronică de miercuri.
06 iul. 2011, 11:47, Știri externe

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a încercat marţi să calmeze tensiunile după summitul NATO-Rusia de luni, unde preşedintele rus Dmitri Medvedev a încercat să convingă Alianţa Nord-Atlantică să acorde garanţii juridice că noul sistem nu va neutraliza forţa de disuasiune nucleară a Rusiei.

Rasmussen a respins temerile Rusiei privind o nouă cursă a înarmării – care au apărut recent în presă – afirmând că este un „proces de negociere normal”.

Într-un interviu acordat Financial Times, el a declarat: „Ceea ce vedeţi în presă este ceea ce veţi vedea în orice proces politic. Că persoanele se poziţionează, îşi clarifică punctele de plecare”.

Comentariile sale intervin la o zi după ce Dmitri Rogozin, reprezentantul Rusiei la NATO, a sugerat pentru cotidianul Kommersant, că eşecul de a lua în considerare obiecţiile Rusiei ar putea determina Moscova să se retragă din noul Tratat START privind limitarea armelor nucleare, semnat în 2010, şi ar putea conduce la o mutare a rachetelor sale mai aproape de graniţele NATO.

Acest proiect de scut antirachetă a fost realizat în 2009 şi este văzut ca fiind mult mai puţin ameninţător decât precedentul sistem propus de administraţia Bush, deoarece vizează rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie. Rusia este îngrijorată în legătură cu ultima etapă a programului, care presupune instalarea unor interceptori capabili să doboare rachete similare celor prezente în cadrul forţei sale de disuasiune nucleară.