François Hollande speră să iasă din spirala eşecului în 2015

François Hollande, cel mai nepopular preşedinte francez din ultima jumătate de secol, îşi încheie anul cu speranţa că în 2015 va obţine primele rezultate ale reformelor sale economice dar riscă să suporte noi înfrângeri electorale.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului François Hollande speră să iasă din spirala eşecului în 2015

François Hollande speră să iasă din spirala eşecului în 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit apropiaţilor săi, liderul socialist, care a intrat în a doua jumătate a mandatului său de cinci ani, abordează "combativ şi hotărât" următoarele 12 luni, cruciale pentru a obţine un al doilea mandat în 2017.

"Într-o lume care se schimbă, Franţa avansează şi a demarat reformele necesare", ar urma să le spună preşedintele compatrioţilor săi miercuri seara.

Multă vreme criticat pentru inerţie, preşedintele francez se vrea acum "în dinamică şi mişcare". "Să fii în ofensivă îţi permite să câştigi (...) 2015 va fi diferit: nu vor mai fi aceleaşi teme, acelaşi context, ne apropiem de 2017", a apreciat el înainte de Crăciun.

Pentru cotidianul Le Monde, "François Hollande nu a încetat niciodată să creadă în steaua sa (...) În pofida aşteptărilor, el a decis să se lupte pentru a candida la un nou mandat", iar adversarii săi "sunt departe de a fi câştigat meciul".

De fapt, cu doar un an înainte de a fi ales în 2012, cota sa de popularitate scăzută i-a adus numele sarcastic de "Domnul 3 la sută".

Din punct de vedere politic, economic, personal, 2014 va rămâne pentru el un "annus horribilis".

El nu şi-a îndeplinit promisiunea de a inversa curba şomajului, numărul persoanelor în căutare de locuri de muncă atingând un nivel record de aproximativ 3,5 milioane. Obiectivul revenirii deficitului francez la nivelul celor europene a fost amânat cu doi ani, pentru 2017.

Alegerile municipale din martie şi cele europene din mai s-au soldat cu o ascensiune a extremei drepte care, fapt inedit, a obţinut în septembrie două locuri în Senat, al cărui control a fost preluat de opoziţia de dreapta.

În Adunarea Naţională, majoritatea de stânga s-a micşorat după plecarea ecologiştilor în primăvară, o criză guvernamentală la sfârşitul verii şi fronda deputaţilor socialişti care au criticat virajul social-liberal asumat de Executiv.

Şi, ca un afront suprem, Hollande şi-a văzut viaţa privată dezbătută în public, după dezvăluirea relaţiei sale cu actriţa Julie Gayet, despărţirea de partenera sa Valérie Trierweiler şi răzbunarea acesteia din urmă într-o carte devenită best-seller în librării.

La sfârşitul lui 2015, preşedintele beneficiază însă de o uşoară creştere în sondaje. Cota sa de popularitate, care scăzuse la 13 la sută în toamnă, a crescut în decembrie la 25 la sută.

Totuşi, în acelaşi sondaj, peste două treimi dintre francezi (68 la sută) cred că situaţia economică a ţării va fi mai proastă la sfârşitul lui 2015.

Hollande va încerca să îşi îmbunătăţească imaginea luptându-se pe scena internaţională pentru un acord decisiv pe tema climatului, la conferinţa de la Paris din decembrie.

Dar cel mai dur va fi să depăşească, pe plan intern, înfrângerile probabile ale socialiştilor la alegerile departamentale din martie şi cele regionale de la sfârşitul anului.

Cele două scrutine vor avea o valoare de test pentru cursa prezidenţială din 2017, lansată odată cu revenirea predecesorului şi fostului său adversar Nicolas Sarkozy la conducerea opoziţiei de dreapta, şi în care stânga este ameninţată de o eliminare din primul tur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici