După o reuniune de şase ore a conducerii partidului său, Poporul Libertăţii (PDL), Berlusconi a anunţat că în septembrie va cere încrederea Parlamentului pe cinci teme, „pentru a merge înainte alţi trei ani”.
El a avertizat însă că, dacă se va regăsi în minoritate, nu are „altă opţiune decât revenirea la urne înainte de Crăciun”.
În cazul unui scrutin înaintea termenului normal, 2013, Berlusconi s-a declarat convins de victoria coaliţiei sale cu „peste 50 la sută” şi a evocat posibilitatea unui Guvern susţinut de altă majoritate decât cea care a câştigat alegerile din aprilie 2008.
O parte a presei a calificat aceste declaraţii ca un „ultimatum” al lui Berlusconi către rebeli, dar susţinătorii lui Fini au reacţionat repede şi favorabil propunerilor premierului, considerându-le acceptabile în proporţie de 95 la sută.
„Vom da voturile noastre acestui program şi încrederea Guvernului”, a declarat Italo Bocchino, liderul grupului parlamentar Viitor şi Libertate, constituit la 30 iulie de secesionişti.
Acest program are cinci puncte: o vastă reformă a justiţiei, o alta pentru a reduce fiscalitatea, clauze pentru accelerarea evoluţiei spre federalism, un ambiţios plan de ajutor pentru regiunea de sud a ţării, Mezzogiorno, şi măsuri pentru consolidarea securităţii şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.
Partizanii lui Fini şi-au exprimat rezerve asupra a două puncte pe care Berlusconi intenţionează să le includă în moţiune: unul pentru garantarea imunităţii judiciare titularilor celor mai înalte funcţii din stat şi altul pentru scurtarea duratei proceselor până la casare, ceea ce i-ar permite să evite condamnări.
După 17 ani de alianţă cu Silvio Berlusconi, Fini, preşedintele Camerei Deputaţilor, a părăsit PdL la 30 iulie, împreună cu 33 de deputaţi şi zece senatori, pentru a forma grupul Viitor şi Libertate pentru Italia.
După rebeliunea susţinătorilor lui Fini, Silvio Berlusconi a pierdut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor şi poate avea dificultăţi şi în Senat.