Învestitura lui Hollande marchează revenirea stângii la Elysee după 17 ani de absenţă.
„Începând din această zi, încarnaţi Franţa, simbolizaţi valorile Republicii şi îi reprezentaţi pe toţi francezii”, a declarat preşedintele Consiliului Constituţional, Jean-Louis Debre.
Ales la 6 mai cu 51,6 la sută din voturi, Francois Hollande, în vârstă de 57 de ani, a devenit astfel cel de-al şaptelea preşedinte al celei de-a V-a Republici, care va rămâne timp de cinci ani la conducerea uneia dintre principalele puteri mondiale, membră a Consiliului de Securitate al ONU.
El urmează apoi să pronunţe o alocuţiune, care va fi urmată de 21 de salve de tun, după care va urca într-o maşină Citroen decapotabilă cu care va parcurge bulevardul Champs-Elysees până la Arcul de Triumf, unde va aprinde flacăra la mormântul soldatului necunoscut.
Ceremonia de învestire s-a desfăşurat după preluarea puterii de la predecesorul său Nicolas Sarkozy, în cursul unei întrevederi cu uşile închise în care acesta i-a transmis codurile nucleare. Nicolas Sarkozy a părăsit apoi Palatul Elysee, împreună cu soţia sa Carla Bruni-Sarkozy.
În cursul după-amiezii va fi dezvăluit numele premierului, post pe care ar urma să-l atribuie unui apropiat al său, Jean-Marc Ayrault, liderul deputaţilor socialişti, potrvit lui Jean-Pierre Jouyet, un prieten al noului preşedinte.
După o zi plină de ritualuri şi simboluri, noul şef al statului francez va pleca la Berlin, pentru o primă întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, pe fondul crizei greceşti şi a profundului dezacord între cei doi cu privire la pactul european de disciplină bugetară.