- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Frank-Walter Steinmeier, învestit de SPD candidat la postul de cancelar german
Partidul Social-Democrat german (SPD) l-a învestit oficial sâmbătă pe ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, drept candidat la postul de cancelar în cadrul alegerilor legislative din septembrie 2009, împotriva actualului cancelar conservator Angela Merkel.
Frank-Walter Steinmeier, învestit de SPD candidat la postul de cancelar german (Imagine: Mediafax Foto)
Un congres extraordinar al partidului, convocat la Berlin, a aprobat candidatura lui Steinmeier, care a fost singurul candidat, cu voturile a 95,13 la sută dintre delegaţi, în urma unui vot cu buletine secrete.
Desemnarea lui Steinmeier, în vârstă de 52 de ani, a fost convenită la începutul lui septembrie în cadrul unui mini-summit de criză, convocat cu un an înaintea alegerilor, pentru a relansa partidul care a scăzut mult în sondaje. Acest summit s-a soldat cu preluarea controlului partidului de către aripa reformatoare şi cu demisia lui Kurt Beck, preşedintele lipsit de popularitate al formaţiunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Steinmeier, care nu este deputat şi nu s-a confruntat niciodată cu un sufragiu universal direct, este cel mai popular dintre actualii lideri ai SPD, dar nu are nici carisma, nici calităţile de orator ale lui Gerhard Schroeder, pentru care a îndeplinit funcţia de şef de cabinet la Cancelarie (1999-2005).
Actualul vicecancelar, căruia îi va reveni sarcina dificilă de a o înfrunta peste un an pe Angela Merkel, în prezent foarte populară, a trasat principalele linii ale programului său electoral.
El a criticat în special pasivitatea economică, responsabilă în opinia sa de criza financiară, şi a pledat pentru o abordare diferită. Referindu-se la planul de sprijin pentru sectorul bancar - aprobat cu sprijinul SPD care conduce ţara de trei ani alături de conservatori într-o mare coaliţie - numărul doi în ierarhia Guvernului a avertizat: "Cei care vor bani de la stat trebuie să accepte că statul are cuvântul său de spus şi că participă la decizii".
În acelaşi timp, delegaţii partidului l-au ales, cu 85 la sută din sufragii, pe fostul vicecancelar Franz Muentefering în calitate de preşedinte al SPD, un post pe care l-a mai ocupat din martie 2004 până în noiembrie 2005, înainte de a-i preda conducerea lui Kurt Beck.
Foarte apreciat de militanţi, Muentefering a făcut apel la unitate în partid. "Împreună suntem puternici", a subliniat el.
SPD nu este cotat decât cu 25 la sută din intenţiile de vot, faţă de 36 de procente pentru Uniunile creştine ale lui Merkel, după ce cele două tabere erau aproape la egalitate în urmă cu trei ani.
Social-democraţii nu devansează decât cu câteva puncte stânga radicală Die Linke, partid creat în urmă cu un an de foşti comunişti şi foşti membri SPD dezamăgiţi de reformele lui Gerhard Schroeder.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO