Franţa a cerut explicaţii, în timp ce Mexicul a anunţat o anchetă cu privire la spionajul american

Parisul a cerut din nou, marţi, explicaţii din partea Washingtonului în legătură cu vastul program de spionaj al NSA, încercând să evite o escaladare a situaţiei, în timp ce Mexico a anunţat o anchetă "exhaustivă", dar şi convocarea ambasadorului Statelor Unite.

Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului Franţa a cerut explicaţii, în timp ce Mexicul a anunţat o anchetă cu privire la spionajul american

Franţa a cerut explicaţii, în timp ce Mexicul a anunţat o anchetă cu privire la spionajul american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu cred că trebuie să ne îndreptăm spre o escaladare" a situaţiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem. Totuşi, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, i-a reiterat, în cursul dimineţii, la Paris, omologului său american, John Kerry, nemulţumirea Franţei.

"Spionajul la scară largă practicat de americani în ţările aliate este inacceptabil", a declarat ulterior Fabius pentru jurnalişti, în marja unei reuniuni al "Prietenilor Siriei" şi opoziţiei siriene, la Londra.

Cotidianul francez Le Monde, care a dezvăluit luni amploarea spionajului telefonic practicat de Agenţia Naţională de Securitate americană (NSA) în Franţa, a publicat marţi informaţii noi, de această dată despre ascultările unor reprezentanţe diplomatice, inclusiv cea a Franţei la ONU, cu sediul la New York.

Cotidianul francez a publicat un document al NSA din august 2010, potrivit căruia informaţiile colectate astfel ar fi jucat un rol important în vederea votării noilor sancţiuni împotriva Iranului.

Potrivit lui Laurent Fabius, ca urmare a apariţiei primelor informaţii despre programul de supraveghere al Statelor Unite, Ministerul francez de Externe a luat "măsuri". "Am hotărât să securizăm un anumit număr de comunicaţii", a spus el.

Kerry a încercat luni seara să reasigure Franţa, "vechiul aliat" al Statelor Unite, anunţând discuţii bilaterale. "Statele Unite reexaminează în acest moment modalitatea de a colecta informaţii. Scopul nostru este să găsim cel mai corect mijloc între protejarea vieţii private şi securitatea cetăţenilor noştri", a adăugat el.

Tot luni, preşedintele francez, François Hollande, i-a împărtăşit omologului său american, Barack Obama, în timpul unei conversaţii telefonice, "profunda dezaprobare" faţă de "practicile inacceptabile" ale aliatului său.

Obama a oferit asigurări că "anumite" dezvăluiri au "deformat" activităţile NSA, chiar dacă "altele le ridică întrebări legitime prietenilor şi aliaţilor noştri despre modul de utilizare a capacităţilor (de supraveghere)".

De asemenea, directorul serviciilor americane de informaţii a afirmat marţi că unele informaţii publicate de Le Monde conţin informaţii "inexacte şi înşelătoare privind activităţile serviciilor americane de informaţii".

"Informaţia potrivit căreia Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a colectat peste 70 de milioane de «înregistrări ale datelor telefonice de la cetăţeni francezi» este falsă", a declarat James Clapper, care conduce 16 agenţii de informaţii, fără a preciza în ce anume constă inexactitatea acestei informaţii.

Potrivit Le Monde, care citează documente provenind de la fostul consultant al NSA Edward Snowden, această colectare a avut loc în perioada 10 decembrie 2012 - 8 ianuarie 2013.

Mexico a anunţat o anchetă "exhaustivă"

La rândul său, ministrul mexican de Interne, Osorio Chong, a anunţat marţi seara că Mexico va efectua o anchetă "exhaustivă" asupra activităţilor de spionaj ale Statelor Unite.

"Preşedintele a ordonat să efectuez o anchetă care va urma să stabilească dacă există dovezi" privind spionajul american şi dacă cetăţeni sau funcţionari mexicani au fost implicaţi în aceste activităţi, a declarat el.

Potrivit lui, după ce Enrique Peña Nieto a preluat funcţia de preşedinte, în decembrie 2012, Guvernul mexican "a examinat şi consolidat mecanismele de securitate ale comunicaţiilor (...) utilizate de preşedinte şi de toate serviciile de securitate ale Guvernului".

Potrivit ediţiei de duminică a săptămânalului german Der Spiegel, începând din mai 2010, NSA a spionat "sistematic Guvernul Mexicului" şi poşta electronică a fostului preşedinte mexican Calderon.

Şeful diplomaţiei mexicane, Jose Antonio Meade, aflat în trecere la Geneva, a anunţat cu puţin timp înainte convocarea ambasadorului Statelor Unite, care va trebui să ofere explicaţii în legătură cu activitatea NSA de supraveghere a e-mailurilor fostului preşedinte Felipe Calderon.

Pe de altă parte, pe 5 septembrie, preşedintele Pena Nieto a oferit asigurări că Obama i-a promis să iniţieze o anchetă cu privire la acuzaţiile de efectuare a unor activităţi de spionaj în timpul campaniei prezidenţiale mexicane din 2012.

"Astăzi, în contextul acestor noi elemente şi a unui răspuns (american) insuficient şi inadmisibil, Guvernul Mexicului ţine să sublinieze foarte ferm necesitatea deschiderii (...) anchetei, care a fost promisă de către preşedintele Obama, şi extinderii ei, cu includerea ultimelor informaţii" dezvăluite, a anunţat marţi Meade, la Geneva.

El a cerut ca ancheta să fie încheiată într-o "într-o perioadă scurtă de timp", pentru a stabili cine sunt eventualii responsabili de aceste activităţi de spionaj.

De asemenea, vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, a îndemant liderii UE să "treacă la fapte", pentru a proteja datele cetăţenilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici