Franţa, ameninţată de o penurie de carburanţi

Ameninţarea unei penurii de carburanţi în Franţa lua amploare luni, în contextul unui conflict social între conducere şi sindicate în rafinăriile grupului Total, furnizor pentru jumătate din benzinăriile ţării.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Franţa, ameninţată de o penurie de carburanţi

Franţa, ameninţată de o penurie de carburanţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul va lua dispoziţii pentru ca Franţa să nu fie blocată", a declarat, luni dimineaţă, ministrul Industriei, Christian Estrosi, în contextul în care cele şase rafinării ale Total în Franţa sunt închise de cinci zile, din cauza acestei greve.

El a reafirmat faptul că nu va exista "nici o întrerupere a aprovizionării" şi a confirmat astfel că tratează cu seriozitate ameninţarea unei penurii de carburanţi, evocată de sindicate.

Total, primul grup industrial francez, asigură aproximativ jumătate din cantitatea de carburanţi cu care sunt aprovizionate benzinăriile din ţară, iar depozitele de carburanţi, dintre care unele sunt de asemenea în grevă, nu asigură rezerve decât pentru 10-20 de zile, potrivit regiunilor.

Ameninţarea unei penurii în timpul concediilor de iarnă şi măsurile de precauţie luate de şoferi au provocat deja epuizarea proviziilor la anumite benzinării din ţară.

Sindicatul CGT, majoritar în Franţa şi care conduce conflictul privind menţinerea activităţii de rafinare în Franţa, a cerut duminică intensificarea mişcării, după întreruperea negocierilor cu conducerea Total.

Ministrul, care l-a convocat la acest sfârşit de săptămână pe preşedintele director general al grupului, Christophe de Margerie, a cerut "reluarea imediată a negocierilor" cu sindicatele.

"Nu-i putem lăsa pe salariaţi (...) în incertitudine", a adăugat el, considerând că aceştia nu aveau revendicări "excesive".

El a amintit că directorul general al Total şi-a luat "angajamentul", duminică, în faţa lui să "continue activitatea" rafinăriei din Dunkerque, locul unde a izbucnit conflictul, şi a cerut "angajamente în cifre, ferme, precise şi cu date" ale grupului.

Greva s-a extins săptămâna trecută de la acest centru, unde grupul vrea să-şi înceteze activitatea de rafinare, justificându-şi decizia prin scăderea cererii.

Sindicatele, care denunţă o restructurare motivată de consideraţii financiare decisă de un grup care a avut în 2009 un profit net de 7,8 miliarde de euro, solicită garanţii privind menţinerea activităţii de rafinare în Franţa.

Conducerea Total a dat asigurări luni că negocierea "continuă", subliniind că a luat angajamente pentru un dialog privind viitorul sectorului în Franţa şi viitorul profesional al salariaţilor afectaţi de încetarea activităţii.

Sindicatele au considerat duminică aceste angajamente ca fiind prea vagi.

"Nu avem decât declaraţii verbale şi nici un angajament din partea conducerii", a spus Charles Foulard, delegat al sindicatului CGT.

În apropierea alegerilor regionale din martie, care se anunţă dificile pentru majoritatea politică a lui Nicolas Sarkozy, greviştii au primit susţinerea neaşteptată a partidului prezidenţial UMP.

"Cer ca preşedintele Total să îşi conformeze discursurile cu acţiunile sale, cât mai repede posibil", a declarat purtătorul de cuvânt al UMP, Frederic Lefebvre, la postul de radio RTL.

Opoziţia socialistă, considerând greva "complet legitimă", a denunţat atitudinea Total, dar şi existenţa unui calcul politic al Guvernului. Acesta ar fi vizat iniţial să "amâne deciziile finale pentru primăvară", după alegerile regionale, a declarat eurodeputatul Harlem Desir, unul dintre principalii lideri socialişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici