- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franţa, Belgia, Cipru, Estonia şi Ungaria vor să achiziţioneze în comun sistemul Mistral 3
Ministrul francez al Apărării şi omologii săi din Belgia, Cipru, Estonia şi Ungaria au semnat o scrisoare de intenţie pentru achiziţia în comun a sistemului de apărare aeriană cu baza la sol Mistral 3, anunţă Monitorul Apărării, care citează MBDA.
Franţa, Belgia, Cipru, Estonia şi Ungaria vor să achiziţioneze în comun sistemul Mistral 3
Intenţia este de a implementa o achiziţie comună a Mistral 3 de către agenţia franceză de achiziţii Direction Générale de l'Armement (DGA) în numele tuturor ţărilor partenere. O astfel de iniţiativă este o ilustrare concretă a disponibilităţii Consiliului European, în actualul context geostrategic de la frontierele Europei, de a consolida prin cooperare capabilităţile de apărare ale Uniunii Europene şi ale statelor sale membre.
O achiziţie comună ar putea beneficia de sprijinul UE şi ar permite realizarea unor economii mari pentru a stimula statele membre să achiziţioneze în comun produse din domeniul apărării, consolidând în acelaşi timp competitivitatea bazei industriale şi tehnologice de apărare europeană (EDTIB).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Eric Béranger, CEO al MBDA, a declarat: „Cooperarea se află în centrul ADN-ului MBDA şi cred cu tărie că suntem mai puternici împreună. Această semnătură şi planurile noastre de a dubla capacitatea anuală de producţie a Mistral subliniază angajamentul continuu al companiei faţă de proiectele care dau substanţă agendei europene de apărare."
Mistral 3, în prezent în serviciul forţelor armate franceze, este o rachetă de apărare aeriană echipată cu un căutător de imagini în infraroşu şi capacităţi avansate de procesare a imaginilor. Poate angaja ţinte cu semnătură termică scăzută, cum ar fi vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete cu turboreactoare şi avioane de vânătoare, la distanţe mari. De asemenea, oferă o rezistenţă excelentă la contramăsuri.
Mistral este un sistem cu rază scurtă de acţiune, aflat în dotarea a 25 de ţări, fiind folosit de forţele terestre, aeriene şi navale, în diferite variante.
Racheta, lungă de aproape 2 metri, cu o greutate de 20 kg şi un focos de 2 kg, este eficientă împotriva ţintelor aeriene aflate la o distanţă de maxim 8 km.
Anul acesta, Parlamentul României a aprobat cel mai scump program de înzestrare al Armatei, de peste 10 miliarde de euro. Este vorba de 41 sisteme de rachete antiaeriene cu rază mică şi foarte mică de acţiune de 4,2 miliarde euro, 298 maşini de luptă a infanteriei de 2,5 miliarde euro, 5 sisteme de obuzier autopropulsat cal 155 mm de 2 miliarde euro, 500 de rachete pentru aeronavele F-16 şi 54 de tancuri M1A2 Abrams aflate în uz la armata SUA.
Armata se dotează cu 41 sisteme de rachete antiaeriene cu rază mică şi foarte mică de acţiune
MApN vrea să se doteze cu 41 sisteme de rachete cu rază mică şi foarte mică (SHORAD-VSHORAD) în valoare de 4,2 miliarde de euro, în felul următor: 16 sisteme integrate de rachete antiaeriene SHORAD-VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 9 sisteme SHORAD şi 16 VSHORAD pentru Forţele Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 4,2 miliarde de euro.
În etapa I, care va fi iniţiată în 2023, pe o perioadă de 8 ani, estimată la 2,1 miliarde euro, vor fi achiziţionate 6 sisteme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 6 sisteme SHORAD, respectiv VSHORAD, pentru Forţele Terestre.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27