- Home
- Externe
- (22.09.2021, 18:45)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franţa denunţă lipsa dialogului în cadrul NATO, în contextul crizei generate de parteneriatul AUKUS
- Franţa denunţă lipsa dialogului în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
- Ministru francez: "Astăzi, dialogul politic este inexistent în cadrul Alianţei Nord-Atlantice".
Urmărește
245 afișări
Franţa denunţă lipsa dialogului în cadrul NATO, în contextul crizei generate de parteneriatul AUKUS
Criza generată de parteneriatul de securitate semnat de Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS) reflectă lipsa dialogului politic în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, afirmă ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, conform cotidianului Le Figaro.
„Atitudinea SUA faţă de programul de submarine reprezintă o nouă dovadă asupra constatării pe care noi am făcut-o de câteva luni: astăzi, dialogul politic este inexistent în cadrul Alianţei Nord-Atlantice", a afirmat Florence Parly în cadrul unei sesiuni a Senatului, denunţând din nou şi "retragerea bruscă din Afganistan, efectuată în mod necoordonat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
„Nu cred că soluţia este să închidem uşa în cadrul NATO. Raţiunea NATO nu este confruntarea cu China, este securitatea transatlantică. Iar revizuirea concepţiei strategice a Alianţei ne va permite să clarificăm acest lucru şi să o facem în mod coerent cu direcţia strategică europeană, pentru consolidarea Europei apărării. A fi aliat nu înseamnă a fi ostatic intereselor altuia", a subliniat Florence Parly.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va discuta miercuri, prin telefon, cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pe tema crizei apărute din cauza parteneriatului de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS). „Discuţia va avea loc la iniţiativa preşedintelui SUA. Conversaţia are rolul de a clarifica modul în care a fost făcut anunţul parteneriatului şi condiţiile reimplicării active a SUA în relaţia cu aliaţii. Aşteptăm din partea aliaţilor noştri să recunoască faptul că schimburile de informaţii şi consultările nu au avut loc aşa cum ar fi trebuit, astfel că a apărut o problemă de încredere (...)", a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Paris.
Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze. Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat. "Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruţă", a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.
Jean-Yves Le Drian a semnalat că Franţa intenţionează să propună reconfigurarea Alianţei Nord-Atlantice. „NATO a iniţiat un proces de reflecţie, la cererea preşedintelui Franţei, asupra bazelor Alianţei. Viitorul summit NATO va avea loc la Madrid şi va fi stabilită o nouă concepţie strategică. Iar ce se va întâmpla va fi în funcţie de această concepţie. Dar, în acelaşi timp, Europa se va dota cu propria direcţie strategică, iar acest lucru va fi responsabilitatea Franţei în primul semestru din 2022", a subliniat Jean-Yves Le Drian. Franţa va exercita Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2022.
La rândul său, Uniunea Europeană a semnalat, în contextul recentelor dispute cu SUA, că va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe