Franţa deschide piaţa muncii pentru est-europenii care au aderat în 2004

Cetăţenii a opt state foste comuniste integrate în Uniunea Europeană în 2004 ar putea veni să lucreze liber în Franţa începând de marţi, cu aproape un an mai de vreme decât data prevăzută iniţial şi în ziua în care Parisul a preluat preşedinţia semestrială a UE.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Franţa deschide piaţa muncii pentru est-europenii care au aderat în 2004

Franţa deschide piaţa muncii pentru est-europenii care au aderat în 2004 (Imagine: Mediafax/AFP)

Franţa, care odată cu extinderea către est a UE în 2004, a decis să îşi închidă parţial piaţa muncii pentru muncitorii din noile state membre până în mai 2009, şi-a anunţat în mai decizia de a ridica restricţiile pentru opt state începând de la 1 iulie.

Este vorba despre Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovenia. Muncitorii români şi bulgari, ale căror state au devenit membre la 1 ianuarie 2007, vor fi supuşi în continuare unui regim de excepţie.

Odată cu extinderea, Franţa, spre deosebire de Marea Britanie, Suedia sua Irlanda, a decis să impună restricţii faţă de intrarea imigranţilor provenind din noile state membre, cu excepţia celor calificaţi pe meserii "în criză", care se confruntă cu probleme de recrutare.

Ameninţarea "instalatorilor polonezi" care vin să muncească aici a cristalizat, în timpul campaniei privind referendumul pe tema Tratatului Constituţional European (TCE) din 2005, teama de un "dumping social".

Potrivit cifrelor oficiale evocate de sindicate, (subestimate faţă de realitate), peste 70.000 de cetăţeni din aceste opt state au venit în 2007 în baza unor contracte şi aproape 10.000 pe cont propriu.

Sindicatele europene au reclamat abuzurile subcontractorilor şi utilizarea generalizată a mâinii de lucru intermediare la nivel continental.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici