Franţa este pe cale să constituţionalizeze dreptul la avort. Cum stă situaţia în România

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat un proiect de lege istoric care apropie ţara de consacrarea dreptului la avort în Constituţie, cu 493 de voturi pentru şi 30 împotrivă, relatează CNN.

Urmărește
783 afișări
Imaginea articolului Franţa este pe cale să constituţionalizeze dreptul la avort. Cum stă situaţia în România

Franţa este pe cale să constituţionalizeze dreptul la avort. Cum stă situaţia în România

Proiectul de lege va trece acum la Senat pentru dezbatere şi vot şi, dacă va fi aprobat, un organism special compus din ambele camere ale parlamentului se va reuni din nou pentru adoptarea sa.

Potrivit CNN, oferta de constituţionalizare a devenit o prioritate pentru guvernul francez, după anularea de către Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărârii Roe vs. Wade în iunie 2022. Cauza a fost susţinută timp de mai mulţi ani de legislatorii de stânga şi de activiştii pentru drepturile femeilor.

Dacă iniţiativa devine lege, Franţa va fi prima ţară din lume care va include dreptul la avort în constituţia sa, potrivit unui expert constituţional şi lui Guillaume Gouffier Valent, marcând un moment istoric pentru drepturile reproductive în ţară şi în întreaga lume.

Mare victorie pentru drepturile femeilor

Premierul Franţei, Gabriel Attal, a salutat votul ca fiind "o mare victorie pentru drepturile femeilor", în timp ce ministrul egalităţii de gen, Aurore Bergé, l-a calificat drept "istoric". ,,Avem datoria de a merge mai departe. Pentru mamele noastre care au luptat. Pentru fiicele noastre, pentru ca ele să nu mai fie nevoite să lupte niciodată", a scris Bergé pe platforma X.

Propunerea, după interzicerea avortului în SUA

Macron şi alţi parlamentari francezi au cerut ca dreptul la avort - care este legal în Franţa din 1974 - să fie înscris în Constituţie. Pe de altă parte, anterior, Curtea Supremă a SUA a pus capăt, în 2022, unui drept constituţional naţional la avort de aproape jumătate de secol, după cum notează The Guardian.

Modificările constituţiei franceze necesită fie un referendum, fie aprobarea a trei cincimi din votul combinat al celor două camere ale parlamentului. Acest lucru este aşteptat să se întâmple pe data de 8 martie 2024, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.  

Situaţia avortului în România

În România, legal, avortul se poate efectua până la 14 săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Centrul FILIA, în anul 2021, doar aproximativ 30% din numărul spitalelor de stat făceau avort la cerere şi doar 35% din medicii specialişti făceau întreruperi de sarcină la cererea pacientelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici