Franţa îndeamnă Japonia să coopereze în combaterea finanţării terorismului

Ministrul francez al Finanţelor Michel Sapin a insistat luni, la Tokyo, pe lângă omologul său japonez Taro Aso asupra necesităţii unei cooperări în vederea combaterii "finanţării internaţionale a terorismului", în care Japonia mai are, în opinia sa, de făcut progrese.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Franţa îndeamnă Japonia să coopereze în combaterea finanţării terorismului

Franţa îndeamnă Japonia să coopereze în combaterea finanţării terorismului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Le-am spus tuturor interlocutorilor mei japonezi, dar în principal ministrului Finanţelor, că este necesar să facem totul pentru a combate terorismul internaţional, iar din acest întreg face parte şi lupta împotriva finanţării operaţiunilor teroriste, deoarece în spatele fiecărei acţiuni există bani", a declarat Sapin într-o întâlnire cu jurnalişti francezi luni seara.

"Am spus-o la Tokyo, dar şi înainte, în Singapore şi Jakarta, iar acest lucru nu este inutil: cu cât eşti o piaţă financiară mai importantă şi cu cât există mai multe mişcări financiare, cu atât poţi, eventual fără să ştii, să fii, la un moment dat, un loc de trecere a unor tranzacţii oculte", a continuat el.

"Capitalurile care circulă, evident, mai repede şi mai uşor decât persoanele, fără să fie ameninţătoare ca atare, pot să fie periculoase în privinţa obiectivelor lor", a adăugat el.

Ministrul a recunoscut că "japonezii spun mereu că riscul terorist le pare destul de îndepărtat, dar ei ştiu că există un lucru complet mondializat, şi anume mişcările capitalurilor".

Franţa insistă ca toate ţările să se alăture disciplinei, pentru a se afla ce se ascunde în spatele structurilor-paravan.

"Dacă japonezii sunt pregătiţi să coopereze şi sunt foarte activi, le mai rămâne totuşi drum de parcurs, pentru că au propriul mod în care-şi regularizează piaţa financiară", a admis ministrul, care se doreşte optimist. "Mişcarea este lentă, dar poate fi hotărâtă", apreciază el.

Această problemă a finanţării terorismului "nu este bilaterală, ea este necesar să fie tratată la nivel internaţional, şi va fi cu siguranţă unul dintre subiectele abordate la viitorul G20 al Finanţelor de la Istanbul, în vederea unei mai bune coordonări a schimbului de informaţii în vederea identificării tranzacţiilor anormale", a precizat Sapin.

Ministrul a petrecut trei zile în arhipelag, o vizită în care problemele de securitate nu au înlocuit totuşi subiectele de politică economică.

"Japonia şi Franţa au aceeaşi voinţă de a lupta împotriva creşterii prea salbe, care durează prea mult, şi a inflaţiei prea slabe", a dat el asigurări, indicând situaţii similare, dar nu identice, între cele două ţări.

Revenind asupra politicii economice "abenomics cu trei vectori" a premierului japonez de dreapta Shinzo Abe, Sapin a notat că aceasta are puncte comune cu acţiunile înreprinse în Franţa.

"Există un prim vector monetar, care joacă rolul de fond" şi care "în cazul Europei a permis corectarea nivelului euro în faţa dolarului".

"Vectorul bugetar este, în Japonia, mai simplu de manevrat decât în Franţa, pentru că există un singur Guvern". Este, apreciază el, "mai complicat în Europa", unde este necesară coordonarea, "dar de-acum avem o viziune globală în ansamblul zonei euro asupra unei politici bugetare care trebuie să fie mai puţin restrictivă, care nu mai trebuie să apese negativ asupra creşterii".

În ceea ce priveşte reformele structurale, ele se confruntă în Japonia cu nişte "conservatisme de mai multe naturi", dar sunt, ca în Franţa, necesare, apreciază Sapin, care afirmă totodată că doreşte "ca acest lucru să meargă mai rapid în Hexagon" decât în arhipelag.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici