- Home
- Externe
- MALBORK, POLONIA, (29.04.2014, 16:18)
- Valentin Vidu - Mediafax
Franţa îşi afirmă voinţa de a contribui la securitatea Europei de Est, în contextul crizei ucrainene
Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a exprimat voinţa Franţei şi a NATO de a contribui la securitatea aliaţilor lor din Europa de Est, îngrijoraţi de criza din Ucraina, în cursul unei vizite, marţi, la baza Malbork, în prezenţa preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski.
Urmărește
444 afișări
Franţa îşi afirmă voinţa de a contribui la securitatea Europei de Est, în contextul crizei ucrainene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Patru avioane franceze de luptă de tip Rafale au sosit luni la Malbork (nord), pentru a participa timp de patru luni, în cadrul NATO, la misiuni de supraveghere a spaţiilor aeriene ale statelor baltice şi la exerciţii comune cu armata poloneză.
Le Drian afirmă că scopul este decurajarea Rusiei să efectueze "vreo intervenţie nefastă" şi "asigurarea" Poloniei şi balticilor asupra voinţei NATO de a garanta securitatea aliaţilor săi.
Cu ocazia unei prezentări a dispozitivului, Komorowski şi Le Drian au insistat asupra relaţiilor strânse franco-poloneze în domeniul Apărării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
"Franţa este prezentă la întâlnire, cu putere", a subliniat ministrul, în opinia căruia este nevoie de "fermitate şi responsabilitate" în faţa "celei mai importante" crize din Europa "de la Războiul Rece" şi până în prezent. "Fermitate înseamnă sancţiunile şi prezenţa noastră militară aici. Responsabilitate înseamnă susţinerea dezescaladării", a spus ministrul.
Le Drian a catalogat drept "inacceptabilă" deţinerea, de către separatişti rusofoni, în Ucraina, a unor observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
În afară de Franţa, Marea Britanie a mobilizat în regiune patru avioane de luptă, de tip Typhoon, în Lituania, pentru a asigura, împreună cu avioane de tip Mig-29 poloneze, misiuni de "poliţie aeriană" în spaţiile aeriene ale statelor baltice.
NATO a decis să-şi consolideze dispozitivul în favoarea ţărilor din Europa de Est membre ale Alianţei Nord-Atlantice, ca răspuns faţă de atitudinea Moscovei în criza ucraineană. Washingtonul a anunţat, la rândul său, că a trimis 600 de militari americani, în vederea efectuării unor exerciţii, în Polonia şi ţările baltice.
Din partea franceză, un avion dotat cu radar de tip AWACS asigură, de la începutul lui aprilie, misiuni de supraveghere în zona de sud, în spaţiul aerian al României.
Potrivit unui oficial francez, avioanele de tip Rafale urmează să efectueze, în medie, două ieşiri pe zi, în perioada staţionării.
NATO asigură, din 2004, securitatea spaţiilor aeriene ale statelor baltice, care nu dispun de avioane de luptă. Statele Unite asigură această misiune până la sfârşitul lui aprilie şi vor preda ştafeta Poloniei, la începutul lui mai.
Întrebat, într-o conferinţă de presă, despre o eventuală consolidare a sancţiunilor, şi anume la nivel economic, vizând Rusia, Le Drian a subliniat că Franţa se înscrie, în domeniu, "în poziţia europeană".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe