Franţa îşi va retrage militarii mobilizaţi în cadrul forţei NATO în Kosovo

Franţa a decis să-şi retragă ultimii militari, aproximativ 30, din cadrul forţei NATO în Kosovo, justicându-şi acţiunea prin necesităţile urgente ale altor operaţiuni pe care le efectuează, în special în Mali şi în Republica Centraficană, au anunţat surse diplomatice marţi.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Franţa îşi va retrage militarii mobilizaţi în cadrul forţei NATO în Kosovo

Franţa îşi va retrage militarii mobilizaţi în cadrul forţei NATO în Kosovo (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Retragerea Franţei din KFOR se va face treptat, până în iunie 2014, în cadrul unui proces de reînnoire a efectivelor acestei misiuni, care numără încă aproximativ 5.000 de persoane.

"Noi ştim că Franţa are numeroase angajamente în alte teatre de operaţiuni", a reacţionat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înainte de o reuniune a miniştrilor de Externe ai ţărilor membre NATO, la Bruxelles.

Ea "a contribuit în mod semnificativ la KFOR" şi cred că, pe baza principiului de solidaritate, vom fi în măsură să acoperim retragerea" militarilor francezi, a adăugat el.

Franţa paricipă la forţa multinaţională încă de la crearea sa, în 2009. Parisul şi-a justificat decizia prin implicarea sa în Mali şi, în curând, în Republica Centrafricană, care necesită importante resurse umane şi materiale, potrivit unei surse diplomatice.

Cu toate acestea, Franţa va continua să participe la Statul Major al KFOR şi va trimite întăriri în Kosovo, o fostă provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008, dacă situaţia o va cere.

Decizia retragerii militarilor francezi intervine în contextul lansării unei dezbateri privind menţinerea forţei KFOR în Kosovo sau transferarea responsabilităţilor către Uniunea Europeană.

Unele ţări, printre care Germania, primul contributor la KFOR, cu aproape 700 de militari, avertizează în privinţa unei dezangajări prea rapide, în contextul în care situaţia rămâne "tensionată" în nordul Kosovo, în pofida semnării de curând a acordului de normalizare cu Serbia.

Rasmussen a insistat, marţi, asupra necesităţii menţinerii "unui nivel suficient" de militari în cadrul KFOR, "pentru asigurarea succesului acordului dintre Belgrad şi Priştina".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici