Franţa, Marea Britanie şi Germania îndeamnă Iranul să nu intensifice activităţile nucleare

  • Franţa, Marea Britanie şi Germania sunt preocupate de intenţia Iranului privind intensificarea activităţilor nucleare.
  • "Dacă Iranul este serios în menţinerea unui spaţiu pentru diplomaţie, nu trebuie să implementeze aceste măsuri", anunţă Franţa, Marea Britanie şi Germania.
  • Administraţia de la Teheran intenţionează să instaleze centrifuge suplimentare în complexul nuclear Natanz.
Urmărește
1273 afișări
Imaginea articolului Franţa, Marea Britanie şi Germania îndeamnă Iranul să nu intensifice activităţile nucleare

Profimedia

Franţa, Marea Britanie şi Germania au exprimat preocupare, luni, în legătură cu anunţul Iranului privind intensificarea activităţilor în domeniul nuclear, cerând Teheranului să respecte acordul semnat cu marile puteri, informează agenţia Reuters.
 
"Dacă Iranul este serios în menţinerea unui spaţiu pentru diplomaţie, nu trebuie să implementeze aceste măsuri", anunţă Franţa, Germania şi Marea Britanie, într-un comunicat comun.
 
Conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Administraţia de la Teheran intenţionează să instaleze centrifuge suplimentare în complexul nuclear din Natanz.
 
"Recentul anunţ al Iranului adresat AIEA privind instalarea unor noi reţele de centrifuge la Uzina de purificare a uraniului din Natanz intră în contradicţie cu Acordul nuclear şi este îngrijorător. O astfel de manevră ar periclita eforturile noastre comune de menţinere a Acordului nuclear şi riscă să compromită o oportunitate importantă de revenire la diplomaţie cu viitoarea Administraţie de la Washington", precizează Franţa, Marea Britanie şi Germania.
 
Preşedintele-ales, Joseph Biden, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat cotidianului The New York Times, că este dispus să respecte angajamentul de reintegrare a SUA în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, dacă Teheranul revine la respectarea totală a prevederilor tratatului. "Dacă Iranul revine la respectarea strictă a Acordului nuclear, Statele Unite se vor realătura acordului, ca punct de lansare a unor negocieri generale", a declarat Joseph Biden, subliniind că, în acest caz, va anula sancţiunile impuse de Administraţia Donald Trump. "Avem multe de discutat despre rachetele de mare precizie şi despre multe alte lucruri care destabilizează regiunea. Dar cea mai bună modalitate de a avea măcar puţină stabilitate în regiune este abordarea programului nuclear. Ultimul lucru de care avem nevoie în acea parte a lumii este obţinerea unei arme nucleare", a subliniat Joe Biden.
 
Recent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut clarificări din partea Iranului privind activităţi suspecte într-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică consideră "neverosimile din punct de vedere tehnic" informaţiile furnizate de Teheran despre activităţile într-un complex nuclear. Administraţia de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depăşind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.
 
Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a "erorilor din trecut". "Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil", a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.
 
Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Ron Dermer, a îndemnat viitoarea Administraţie Joseph Biden să nu revină în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii Emiratelor Arabe Unite şi Bahrainului, Ron Dermer a îndemnat viitoarea Administraţie de la Washington să analizeze atent realitatea din Orientul Mijlociu şi să caute modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe, nu să revină la Acordul nuclear cu Iranul. "Consultaţi-vă cu aliaţii din regiune. Discutaţi cu noi pentru a obţine o poziţie comună asupra abordării faţă de Iran. Nu doar asupra problemei nucleare, ci şi asupra agresiunilor iraniene din regiune. Statele Unite vor avea o poziţie mai bună în raport cu Iranul", a declarat ambasadorul Israelului, Ron Dermer.
 
Preşedintele Donald Trump a anunţat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, preşedintele-ales al SUA, consideră că retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greşeală şi a semnalat de mai multe ori că vrea revenirea în acest tratat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici