Franţa mobilizează 40.000 de poliţişti în contextul protestelor violente. Macron încearcă să evite repetarea revoltelor din 2005

Protestele violente care s-au răspândit în Franţa de când un adolescent a fost ucis de poliţie într-o suburbie a Parisului au readus în discuţie spectrul revoltelor care au zguduit suburbiile franceze timp de săptămâni întregi în 2005, iar guvernul lui Emmanuel Macron se străduieşte să împiedice ca acest lucru să se mai întâmple.

Urmărește
2400 afișări
Imaginea articolului Franţa mobilizează 40.000 de poliţişti în contextul protestelor violente. Macron încearcă să evite repetarea revoltelor din 2005

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Joi dimineaţă, preşedintele Franţei a convocat o şedinţă de urgenţă a cabinetului în urma confruntărilor care au avut loc peste noapte în oraşele franceze, după ce un tânăr de 17 ani a fost împuşcat marţi de către un poliţist, în timpul unui control în trafic în Nanterre, o suburbie din vestul Parisului.

Răspunsul lui Macron la imaginile cu un ofiţer de poliţie împuşcându-l pe Nahel M. a fost rapid şi fără echivoc. În timp ce unii s-au întrebat dacă poliţistul s-a simţit ameninţat de către adolescent, preşedintele a vorbit despre "emoţia naţiunii" şi a spus că uciderea a fost "inexplicabilă" şi "impardonabilă".

Poliţiştii au primit instrucţiuni pentru a evita comportamente care ar putea stârni tensiuni în suburbiile sărace din Franţa, potrivit Paris Playbook. Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că aproximativ 40.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în toată Franţa.

Există o asemănare inconfortabilă între cele mai recente tulburări şi evenimentele care au zguduit Franţa în urmă cu aproape 20 de ani.

În 2005, doi tineri, Zyad Benna şi Bouna Traoré, au murit în timp ce încercau să fugă de un control al poliţiei în suburbia pariziană Clichy-sous-Bois. În săptămânile de revolte care au urmat, tinerii din suburbii s-au luptat cu poliţia şi, în unele nopţi, zeci de persoane au fost arestate şi sute de maşini au fost incendiate. La fel ca Nahel M., Benna şi Traoré proveneau din familii de imigranţi, iar moartea lor a alimentat un sentiment de nedreptate în rândul multora.

Pentru a pune capăt tulburărilor în 2005, guvernul a fost nevoit să declare starea de urgenţă.

"Sunt îngrijorat că vom trece prin ceea ce am înfruntat acum 18 ani, în 2005", a declarat François Molins, fost procuror din Paris. "Totul ia amploare foarte repede. Şi sper că nu ne vom confrunta cu aceeaşi situaţie şi că toată lumea îşi va recăpăta minţile", a declarat el la postul de televiziune France 2.

Joi, Macron a făcut din nou apel la calm după ce 180 de persoane au fost arestate în cursul nopţii, clădiri publice au fost atacate şi un tramvai a fost incendiat într-o suburbie a Parisului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici